رابطه بین اضطراب و ذهن آگاهی با نقش میانجی عملکردهای کنترل توجه
مطالعات متعدد نشان می دهند اضطراب بر مولفه های شناختی و علی الخصوص بر عملکرد حافظه کاری تاثیر دارد و به نظر می رسد ذهن آگاهی نیز متاثر از اضطراب باشد.
هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه اضطراب و ذهن آگاهی با نقش میانجی عملکردهای کنترل توجه بود.
روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی افراد مراجعه کننده به یک مرکز مشاوره و آموزشگاه نقاشی در تبریز، آموزشگاه موسیقی در سقز و کارکنان دانشگاه ارومیه در سال 1400 بود که به روش در دسترس 244 نفر انتخاب شدند و به مقیاس های اضطراب صفت- حالت (STAI) و ذهن آگاهی (MAAS) پاسخ دادند. همچنین شرکت کنندگان به تکالیف دو نرم افزار تکلیف توقف سیگنال (2003) و آزمون حافظه ان بک (1958) نیز پاسخ دادند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 با روش های آمار توصیفی و استنباطی با آزمون های همبستگی پیرسون و سوبل تحلیل شدند.
نتایج نشان داد بین اضطراب صفت (P<0/001, r=-0/56)، حالت (P<0/001, r=-0/50)، مولفه بروز رسانی (P<0/001, r=0/22) با ذهن آگاهی رابطه معنادار وجود دارد؛ ولی بین مولفه بازداری (P>0/001, r=-0/001) با ذهن آگاهی رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین تاثیر غیرمستقیم اضطراب صفت و حالت از طریق مولفه های بازداری و بروز رسانی بر ذهن آگاهی معنادار نبود.
بر طبق مطالعه حاضر اضطراب صفت- حالت از طریق کارکردهای کنترل توجه با ذهن آگاهی رابطه معنادار نداشته و به نظر می رسد نیاز به مطالعات متعدد و ابزارهای متنوع جهت بررسی تاثیر اضطراب بر کارکردهای شناختی احساس می گردد.