مدل پویای رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه اجتماعی در سازمان های غیردولتی مدیریت بحران(شاهد تجربی:جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

رفتارشهروندی سازمانی یک اصطلاح نو پا در حوزه منابع انسانی می باشد که امروزه برای همه ی سازمانها بسیار مهم است. اهمیت کاربردی رفتار شهروند سازمانی این است که کارایی و اثربخشی سازمانی را از طریق سهیم شدن در تحول منابع، نوآوی و انطباق پذیری در محیط های دارای پیچیدگی، ابهام و کار تیم محور ارتقا می بخشد. هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل پویای رفتار شهروندی سازمانی از دیدگاه اجتماعی در سازمان های غیردولتی مدیریت بحران(شاهد تجربی:جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران) است.

روش

پژوهش حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی می باشد و بر اساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی و از نظر روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) با رویکرد اکتشافی است. اساتید دانشگاه و مدیران و کارشناسان جمعیت هلال احمر کشور، جامعه آماری این پژوهش را شکل می دهند که به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از مشاهده، مصاحبه عمیق و نیمه عمیق، مرور اسناد و نظرات خبرگان و کارشناسان استفاده و در نهایت با بهره گیری از روش آماری تحلیلی عاملی اکتشافی ابزار سنجش مناسب تهیه می گردد. در این پژوهش، از تکنیک دلفی، فرایند تحلیل شبکه- دیمتل (ANP-DEMATEL) برای تعیین و اولویت بندی معیار و زیر معیارها استفاده شده است. به همین منظوراز ماتریس مقایسه زوجی برای تعیین وزن معیار ها استفاده شده است.

یافته ها

در این پژوهش، رفتارهای کمک کننده، ابتکارات فردی، اطاعت سازمانی، وفاداری سازمانی، جوانمردی، فضیلت مدنی و توسعه شخصی  به ترتیب اولویت جزو ابعاد رفتار شهروندی سازمانی است.

نتیجه گیری

نتایج تحقیق حاضر نشان داد که پیامدهای رفتار شهروندی سازمانی شامل؛ افزایش بهره وری عملکرد و اثربخشی، ارتقاء روابط مثبت بین کارکنان، کارایی بیشتر در تخصیص منابع، کاهش هزینه های نگهداری، ایجاد انعطاف لازم برای نوآوری، بهبود خدمت به مشتری و استفاده اثربخش از منابع کمیاب است.

زبان:
فارسی
صفحات:
163 تا 175
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2482783