صدمه ترک برداشتن استخوان؛ مفهوم و ضابطه دیه؛ حل ایهام تقنینی در پرتو اصل تناسب

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

صدمه ترک برداشتن در فقه با عنوان «صدع» شناخته می شود. علم پزشکی این صدمه را به عنوان یکی از شکستگی ها تعریف نموده است. تمییز این صدمه و تعیین مصادیق آن از سایر صدمات از این جهت که هر یک از صدمات استخوانی دارای جبران خسارت متفاوتی بوده، ضروری است. میزان جبران خسارت در صدمه ترک برداشتن بر اساس نسبتی از دیه تعیین شده برای صدمه شکستگی به عنوان شاخص بوده، در حالی که صدمه شکستگی، دارای دو حالت بهبودی و عدم بهبودی با میزان جبران خسارت متفاوت است. عدم تعیین کدام یک از حالت های بهبودی و عدم بهبودی شکستگی به عنوان شاخص، سبب ایهام تقنینی می باشد.

روش

پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از روش اسنادی و ابزار فیش برداری تهیه و تدوین گردیده است.

ملاحظات اخلاقی

این پژوهش با پایبندی به اصول صداقت و امانتداری تهیه و تدوین گردیده است.یافته ها: یافته ها حکایت از آن دارد که برخی از انواع صدمات شکستگی در علم پزشکی منطبق با صدمه ترک برداشتن بوده و آثار و احکام آن را خواهد داشت. در مورد ایهام تقنینی می توان در پرتو اصل تناسب نسبت به حل آن استناد جست.

نتیجه گیری

صدمات استخوانی با خط ظریف مویی و نیز انفصال ناکامل استخوان از مصادیق صدمه ترک برداشتن می باشد. بر اساس یافته های پزشکی، صدمات شکستگی ترک برداشتن، ترکه تری و داخل مفصلی با تعریف فقهی صدمه منطبق و در دامنه شمول احکام صدمه ترک برداشتن می باشند. قانون مجازات اسلامی نسبت به تعیین جبران خسارت صدمه ترک برداشتن در قالب یک ضابطه اقدام نموده که پس از بررسی روایی و فقهی بدین نتیجه رسیدیم که در برخی موارد مطابقتی میان حقوق موضوعه با متون روایی وجود ندارد. در پرتو اصل تناسب می توان با دسته بندی صدمه ترک برداشتن به حالات بهبودی و عدم بهبودی به تعیین میزان جبران خسارت بر اساس نسبت معین شده در حالت مشابه صدمه شکستگی به عنوان شاخص، اقدام و ایهام تقنینی را حل نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
80 تا 95
لینک کوتاه:
magiran.com/p2485956 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!