افزایش اثر ضد قارچی نانو ذرات سلنیوم بیوسنتز شده با استفاده از آسپرژیلوس فومیگاتوس
سنتزهای سبز (زیستی) بهعنوان روش های جدید سنتز نانو ذرات با رویکردی ساده، زیست سازگار، بی خطر و اقتصادی میتوانند جایگزین روشهای شیمیایی و فیزیکی باشند. قارچها قادر به تبدیل برخی یونهای سمی به اشکال کمتر سمی، از جمله نانو ذرات هستند. نانو ذرات با اندازه 1 تا 100 نانومتر دارای خواص کوانتومی منحصر به فرد میباشند. امروزه معضلات مقاومتهای دارویی در گونه های مختلفی از قارچها دیده میشود. نانو ذرات سلنیوم (SeNPs) از موادی هستند که خاصیت ضد قارچی آنها گزارش شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ضد قارچی نانو ذرات سلنیوم بیوسنتز شده با استفاده از آسپرژیلوس فومیگاتوس بود.
به این منظور SeNPs به کمک قارچ آسپرژیلوس فومیگاتوس با غلظت مشخص بیوسنتز شدند. حضور نانو ذرات با روشهای مختلف از جمله UV-Vis، FT-IR، FE-SEM، EDX، XRD، DLS و Zeta potential اثبات شد. سپس تعیین حساسیت بر اساس حداقل غلظت بازدارندگی رشد به کمک تست Minimum Inhibitory Concentration (MIC)، بر روی سویه های استاندارد قارچی تیمار شده با SeNPs انجام شد.
پس از تایید نتایج حاصل از بیوسنتز نانو ذرات، MIC برای ایتراکونازول و آمفوتریسین B علیه سویه های استاندارد قارچی مورد مطالعه بهترتیب، 8 و 4 میکروگرم در میلیلیتر بود. در حالی که مقادیر MIC برای نمونه های تیمار شده با SeNPs به 1 میکروگرم در میلیلیتر و کمتر از آن کاهش یافت.
با توجه به ایجاد روند صعودی مقاومت قارچهای فرصت طلب نسبت به داروهای ضد قارچی هدف، به کارگیری نانو ذرات سلنیوم زیستی حتی در غلظتهای پایین نیز میتواند اثرات بازدارندگی مطلوبی بر روی رشد عوامل بیماریزای قارچی داشته باشد.