همبستگی بین رتبه بندی دانشگاه ها به دو روش کتاب سنجی محض و داوری غنی شده با کتاب سنجی: نمونه مورد مطالعه نظام تعالی پژوهش انگلیس و نظام های رتبه بندی معتبر جهانی
برخی رتبهبندیهای دانشگاهی مانند چارچوب تعالی پژوهش (رف)، برای دستیابی به کیفیت بالاتر، از روش داوری استفاده میکنند. بااینحال، کارایی این روش پایین است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی میزان همگرایی نتایج رتبهبندیهای دارای رویکرد متفاوت به داوری، همبستگی نمرههای دانشگاههای انگلیس را در «رف» و سامانههای رتبهبندی معتبر لایدن، شانگهای، کیو-اس و تایمز بررسی میکند.
روششناسی:
پژوهش حاضر، به روش اسنادی با رویکرد تحلیل محتوای کمی انجام شده است. دادهها به روش سرشماری گردآوری و با تحلیل همبستگی و رگرسیون تحلیل شدهاند.
یافتهها:
قوت همبستگی نمره دانشگاهها در «رف» با «تایمز» و «کیو-اس» قوی، با «شانگهای» متوسط و با ابعاد «لایدن» از ضعیف تا قوی است. نمره کل در «کیو-اس» متاثر از گرایش پزشکی است. تاثیر گرایش موضوعی بر نمره در برخی ابعاد سامانه لایدن مشاهده میشود.
نتیجهگیری:
رتبهبندی مبتنی بر داوری غنیشده با کتابسنجی، همگرایی قوی و درنتیجه مشابهت بالایی را با روش مبتنی بر تلفیق کتابسنجی با آمار عملکردی و نظرسنجی نشان میدهد. اما تلفیق کتابسنجی با آمار عملکردی صرف مشابهت متوسطی با آن دارد و نمیتواند جایگزین آن شود. تاثیر گرایش موضوعی بر نتایج رتبهبندی، کاربرد این نتایج برای مقایسه دانشگاههای دارای پوشش موضوعی متفاوت را به چالش میکشد.
ارزیابی پژوهش ، نظام رتبه بندی ، رف ، تایمز ، کیو-اس ، شانگهای ، لایدن
-
بررسی اثربخشی عناصر روش شناختی در رتبه بندی نتایج بر اساس تلفیق ربط و اعتبار روش شناختی آنها
*، عادله اسدی، مصطفی فخراحمد
پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات، زمستان 1402 -
همبستگی تحلیل استنادی کمی و عقیده کاوی بافتارهای استنادی
خدیجه جوکار، مریم یقطین، *، مهدیه میرزابیگی
پژوهشنامه علم سنجی، بهار و تابستان 1402 -
تحلیل محتوا و تحلیل عقاید توییت ها درباره دسترسی آزاد و جنبه های مختلف آن
زینب صابر، *، ، فرشاد خونجوش، فرزین قنبری آلونی
پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات، پاییز 1400 -
همبستگی میان شاخص های اثرگذاری پژوهشی: تحلیل عاملی شاخص های دگرسنجی و استناد
، محمدحسن امیدی، *، فرشاد خونجوش
نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات، زمستان 1397