پتانسیل استفاده از مغز کنف در ساخت تخته خرده چوب

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

سابقه و هدف:

 از آنجایی که در تولید تخته خرده چوب امکان استفاده از انواع مواد لیگنوسلولزی وجود دارد، لذا استفاده از پسماندهای کشاورزی می تواند یکی از راهکارهای تامین بخشی از نیاز به ماده اولیه صنعت تخته خرده چوب باشد؛ ضمن اینکه مزایای دیگری از جمله کاهش فشار بر منابع جنگلی، ایجاد ارزش افزوده، کاهش آلودگی های زیست محیطی، اشتغال زایی و... را نیز یه همراه دارد. گیاه کنف با داشتن مزایایی چون دوره رویشی کوتاه، نیاز اکولوژیکی کم و الیاف بلند از رشد و توسعه مطلوبی در جهان برخوردار بوده است؛ لذا در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است و تحقیقاتی نیز در زمینه استفاده از مغز و پوست کنف در تولید فرآورده های مرکب چوبی انجام گرفته و یا در حال اجرا می باشد. این تحقیق نیز با هدف بررسی امکان تولید تخته خرده چوب از مغز کنف در ترکیب با باگاس و ارزیابی خواص فیزیکی و مکانیکی تخته های ساخته شده صورت پذیرفت.

مواد و روش ها

کنف (Hibiscus cannabinus) و باگاس مورد استفاده در این بررسی به ترتیب از موسسه تحقیقات نیشکر اهواز و شرکت نیوپان کارون شوشتر تهیه گردید. مغز کنف پوست کنی شده ابتدا به خرده چوب و سپس به پوشال قابل استفاده برای تولید تخته خرده چوب تبدیل گردید. مراحل ساخت تخته خرده چوب شامل الک کردن، خشک کردن، چسب زنی، تشکیل کیک خرده چوب و پرس کردن می باشد. در این بررسی شرایط ساخت شامل چهار ترکیب ماده اولیه (100% مغز کنف، 75% مغز کنف و 25% باگاس، 50% مغز کنف و 50% باگاس، 25% مغز کنف و 75% باگاس)، دو سطح حرارت پرس (170 و 180 درجه سانتی گراد) و دو سطح زمان پرس (4 و 5 دقیقه) به عنوان عوامل متغیر در نظر گرفته شدند. سایر عوامل شامل مصرف چسب (10 درصد ماده خشک تخته) و فشار پرس (kg/cm2 25) به عنوان عوامل ثابت بودند. در نهایت با در نظر گرفتن سه تکرار برای هر تیمار در مجموع 48 تخته آزمایشگاهی ساخته شد. آزمون های فیزیکی شامل اندازه گیری جذب آب و واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب بودند. مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و مقاومت چسبندگی داخلی نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها

نتایج نشان دادند که با افزایش دما و زمان پرس مقاومت خمشی افزایش می یابد. همچنین افزایش میزان کنف در ترکیب ماده اولیه سبب بهبود مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی تخته ها گردید. میزان جذب آب و واکشیدگی ضخامت 2 و 24 ساعت تخته ها نیز با افزایش دمای پرس، زمان پرس و میزان کنف در ترکیب ماده اولیه کاهش یافت..

نتیجه گیری

به طور کلی می توان گفت که در ساخت تخته خرده چوب می توان از پسماند لیگنوسلولزی مغز کنف در ترکیب با باگاس استفاده نمود و تخته های حاصله دارای خواص فیزیکی و مکانیکی قابل قبول می باشند. همچنین استفاده از باگاس در مقادیر کم در ترکیب ماده اولیه می تواند تخته هایی با ویژگی های قابل قبول ارایه نماید؛ اما در مقادیر بالاتر باعث افت خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها می گردد. لذا پسماند لیگنوسلولزی مغز کنف در ترکیب با باگاس می توانند به عنوان مواد اولیه مناسب در صنعت تخته خرده چوب مورد استفاده قرار گیرند

زبان:
فارسی
صفحات:
21 تا 37
لینک کوتاه:
magiran.com/p2513094 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!