بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی برعملکرد کارآفرینانه تعاونی های روستایی با در نظرگرفتن نقش میانجی تعهد سازمانی (مطالعه موردی: شهرستان سنندج)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

توسعه تعاونی های روستایی و عملکرد کارآفرینانه ی آن ها، یکی از ضرورت های توسعه ی روستایی است که در برنامه های توسعه ی کشور مورد توجه قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد، عملکرد این تعاونی ها تحت تاثیر سرمایه ی اجتماعی کارکنان قرار دارد. با این حال در سال های اخیر، کمتر به سرمایه اجتماعی به عنوان زمینه ساز ارتباط و مشارکت بهینه افراد و محرک عملکرد کارآفرینانه توجه شده است. از طرفی یکی از مبانی راهبردی افزایش عملکرد کارآفرینانه، تعهد سازمانی است، چراکه اثرگذاری گرایش کارآفرینانه منوط به وجود هویت قوی مبتنی بر ماموریت سازمان و تعهد به اهداف رسمی گزارش شده است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی کارکنان بر عملکرد کارآفرینانه تعاونی های روستایی با در نظر گرفتن نقش میانجی تعهد سازمانی است.

مواد و روش ها: 

تحقیق حاضر، از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه کارکنان و مدیران تعاونی های روستایی شهر سنندج به تعداد 680 نفر بوده و حجم نمونه برابر با 246 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های استاندارد سرمایه اجتماعی، گرایش کارآفرینانه و تعهد سازمانی جمع آوری و با آزمون مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد.

یافته ها: 

تحلیل نتایج تحقیق، نشان داد سرمایه اجتماعی، تاثیر مستقیم مثبت و معنی دار بر عملکرد کار آفرینانه تعاونی های روستایی دارد؛ تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنی دار برعملکرد کار آفرینانه تعاونی ها دارد و در عین حال، در رابطه ی بین سرمایه اجتماعی و عملکرد کار آفرینانه تعاونی های روستایی، نقش میانجی دارد.

نتیجه گیری

سرمایه اجتماعی، حاصل روابط بین کارکنان است و می تواند اعتماد، درک متقابل، ارزش های مشترک و ارزش های رفتاری را توسعه دهد. بنابراین انتظار می رود با افزایش سرمایه اجتماعی در تعاونی ها، عملکرد کارآفرینانه آن ها افزایش پیدا کند. همچنین، کارکنانی که ارتباط اجتماعی مناسبی با همکاران خود دارند و با اهداف سازمان تعامل سازنده ای برقرار کرده اند، تعهد بیشتری به سازمان و میل به بقا در آن دارند؛ درنتیجه گرایش کارآفرینانه بیشتری را کسب می کنند. به این ترتیب، پیشنهاد می شود فرهنگ حاکم بر سازمان، مشوق و آموزنده چنین روابطی باشد تا از این رهگذر، زمینه ساز گسترش تعهد سازمانی و عملکرد کار آفرینانه در تعاونی های روستایی شود؛ امنیت شغلی کارکنان از طریق توجه به بیمه افراد آزاد شاغل در تعاونی ها افزایش یابد و سطح رضایت مندی شغلی کارکنان نیز  از طریق برنامه های انگیزشی بهبود داده شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
47 تا 56
لینک کوتاه:
magiran.com/p2525066 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!