بررسی چالش ها و موانع توسعه کارآفرینی سبز از دیدگاه خبرگان و ذینفعان (مطالعه موردی: جوامع روستایی سواحل مکران)
کارآفرینی سبز فرآیند ایجاد دگرگونی در تجارت و زیرساخت هاست به گونه ای که بر پایه حفظ محیط زیست و رعایت استانداردها، سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی رونق بهتری می یابد. هدف از مقاله حاضر بررسی موانع و چالش های توسعه کارآفرینی سبز از دیدگاه کارشناسان و ذینفعان با استفاده از رویکرد ترکیبی می باشد.
تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد و رویکردی کیفی- کمی دارد. جامعه آماری پژوهش شامل دو گروه است. گروه اول شامل اساتید دانشگاه و کارشناسان مرتبط با موضوع و گروه دوم ذینفعان می باشد. حجم نمونه برای گروه اول پژوهش با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی یا زنجیره ای 28 نفر انتخاب گردید و برای گروه دوم بر اساس آمار حاصل 1230 بهره بردار در نواحی روستایی منطقه مورد مطالعه انتخاب شدند که در نهایت به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران 276 نفر تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS23 انجام گردید. در فاز کیفی تحقیق با استفاده از تکنیک دلفی به استخراج موانع و چالش های کارآفرینی سبز پرداخته شد. در فاز کمی تحقیق از روش تحلیل عاملی استفاده گردید تا با شناسایی متغیر های اساسی یا عامل ها تبیین الگوی همبستگی بین متغیر های مشاهده شده به دست آید.
نتایج در بخش کیفی تحقیق بیانگر آن بود که مهمترین چالش های موجود فراروی توسعه کارآفرینی سبز با استفاده از نظرات خبرگان و کارشناسان استخراج گردید. در بخش کمی با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی در قالب چهار عامل که به ترتیب شامل عوامل اقتصادی، زیرساختی، ترویجی- آموزشی و اجتماعی - فرهنگی بود که این عوامل 65/62 درصد از واریانس کل را تبیین می نمایند.
می توان با برطرف شدن موانع و چالش های کارآفرینی محیط زیست از جمله موانع اقتصادی، زیر ساختی، ترویجی- آموزشی و اجتماعی- فرهنگی، شاهد برطرف شدن فقر روستایی، بازتوزیع فرصت های اشتغال و توسعه روستایی بود. پیشنهاد می شود به منظور ارتقاء شاخص های کارآفرینی سبز عامل ترویجی- آموزشی مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا برایند نهایی بهبود یابد.