فراتحلیلی بر ویژگی های روانشناختی و رفتار رانندگی به منظور ارایه نقشه راه آینده پلیس در پیشگیری از سوانح رانندگی
از آنجایی که اولویت بندی در سیاست ها با توجه به ظرفیت های موجود، محدود است. بنابراین ضرورت دارد پژوهشی جامع که میزان نقش متغیرهای روانشناختی در رفتار رانندگی را بررسی کند، انجام گیرد.
این پژوهش با هدف بهره گیری از شیوه های نوین پژوهش، تحت عنوان فراتحلیل به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های صورت گرفته در حوزه رفتار رانندگی و ویژگی های روانشناختی پرداخته است تا بدین طریق، نقشه راهی را در راستای پیشگیری از سوانح رانندگی ارایه نمایید.
جامعه ی آماری این پژوهش، تحقیقات انجام شده پیرامون رفتار رانندگی بین سال های 89 تا 99 می باشد. که اطلاع دقیقی از تعداد آنها در دسترس نبود و 25 پژوهش در زمینه ی رفتار رانندگی انتخاب شد. روش تحقیق این پژوهش، روش فراتحلیل می باشد.
تمام این پژوهش ها از نظر معناداری انداز اثر مورد تحلیل قرار گرفتند و از شاخص r پیرسون جهت محاسبه اندازه اثر استفاده شد. تجزیه و تحلیل نتایج پژوهش های مورد بررسی با استفاده از مدل اثرات تصادفی نشان داد که اندازه اثر کل متغیرهای روانشناختی اثرگذار در رفتار رانندگی برابر با 32/0 بود. همچنین بررسی ناهمگونی نتایج با استفاده از شاخص های Q و I2 نشان داد که تفاوت معنی داری بین اندازه اثرهای بدست آمده در پژوهش های مختلف وجود ندارد.
پیشنهاد می شود در راستای پیشگیری از سوانح رانندگی، به ویژگی های روانشناختی رانندگان توجه ویژه ای شود و در ارایه صلاحیت رانندگی در کنار آزمون های کتبی و مهارتی رانندگی، ابزاری جهت ارزیابی ویژگی های روانشناختی رانندگان استفاده شود و برنامه های علمی و مدونی جهت بهبود ویژگی های روانشناختی رانندگان پرخطر ایجاد گردد.
-
کاربرد رویکرد سوال پاسخ ترستونی در مقیاس های گزینه بایست: ساختار عاملی پرسشنامه سبک های یادگیری کلب
، جلیل یونسی*، علی دلاور، محمد عسگری، عنایت زمانپور
فصلنامه علوم روانشناختی، امرداد 1401 -
بررسی مشخصه های روان سنجی پرسشنامه بیش فعالی - کاستی توجه بزرگسالان
داود معنوی پور، محمدعلی یزدان پناه*، ، ناصر صبحی قراملکی
فصلنامه روان شناسی بالینی، تابستان 1399