ارائه تصویری از داروخانه آنلاین در ایران و جهان: مرور سریع
در سالهای اخیر فروش آنلاین دارو و فرآوردههای مکمل در بسیاری از کشورها رواج یافته است. اگرچه فروش آنلاین این محصولات میتواند مزایای بسیاری را به همراه داشته باشد، اما فقدان نظارت بر آن میتواند عواقب جدی برای سلامت جامعه ایجاد کند. هدف از این مطالعه بررسی چالشها، رویکردهای قانونی و سیاستهای اجرایی کشورهای مختلف، بهمنظور کمک به اخذ تصمیمات مناسب برای سیاستگذاری این حوزه در ایران است.
جستجوی نظاممند در پایگاههای دادهPubMed، Google Scholar و Scopus انجام گرفت. در نهایت، 29 مطالعه و ضابطه ملی و بینالمللی مرور شدند.
یافتهها:
داروخانههای آنلاین با چالشهای تضمین ایمنی بیماران، فقدان قوانین مناسب و نظارت و اجرا مواجه هستند که میتواند عرضه محصولات تقلبی، سوءمصرف، تجویز اشتباه، فقدان مانیتورینگ بیمار، بروز خوددرمانی و بسیاری دیگر از این پیامدها را به همراه داشته باشد. به همین دلایل کشورهای پیشگام در این زمینه سعی در نهادینه کردن قوانین نظارتی و اعتبارسنجی آنها دارند. در ایران نیز با توجه به رشد جریانهای غیرقانونی داروخانههای آنلاین، اتخاذ سریعتر تصمیمات مناسب ضروری است که در کنار استفاده از مزایای تکنولوژیهای نوین، حقوق و سلامت بیماران و شهروندان به بهترین وجه ممکن حفاظت گردد.
نتیجهگیری:
انتظار میرود تجارت الکترونیکی محصولات دارویی در آینده به بخشی جداییناپذیر از سیستمهای مراقبتهای بهداشتی-درمانی تبدیل شود. از این رو، یک رویکرد استراتژیک و جامع میتواند به مقامات نظارتی کمک کند تا تجارت الکترونیکی محصولات دارویی را به طور موثرتری تنظیم کنند.
-
Plasma Production in Iran: Streaming Towards Plasma Self-sufficiency
Zahra Ghasemi, Hassan Abolghasemi, Fatemeh Babaei, Abdol Majid Cheraghali, *
Iranian Journal of Blood and Cancer, Mar 2024 -
اثر فشار روانی جامعه در همه گیری کووید19 به منظور سیاست گذاری داده محور در مدیریت سلامت
فرنوش صفوی فر، علی نوری، جمیله زارعی، یلدا متقالچی، فرزاد پیرویان، *
فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی، بهار 1402