اثر توان بخشی شناختی برکارکرد های اجرایی (تصمیم گیری و انعطاف پذیری ، کنترل هیجان) کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی
اختلال نقص توجه / بیش فعالی نوعی اختلال عصبی رشدی با سه ویژگی توصیفی کمبود توجه / بیش فعالی و تکانشگری است. این علایم اغلب در یک یا چند زمینه، بخصوص حوزه های شناختی در سطوح توجه و تصمیم گیری و انعطاف پذیری اختلالاتی ایجاد می کند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر توان بخشی شناختی برکارکرد های اجرایی (انعطاف پذیری یا کنترل هیجانی و تصمیم گیری) کودکان دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی می باشد.
پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح کار آزمایی بالینی پیش آزمون / پس آزمون با گروه کنترل بود.30 کودک دارای این اختلال 7-9 سال ، در سال 1398در کلینیک مشاوره آمورش و پرورش ناحیه 1 شیراز ، با استفاده از آزمون 4- CSI و آزمون هوش ریون تشخیص گذاری ویکسان سازی شده و با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طورتصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند . گروه ازمایش ، ده جلسه ی یک ساعته ،هر هفته دو ساعت ،تحت مداخله توان بخشی شناختی قرار گرفتند . متغیر انعطاف پذیری (کنترل هیجان) و متغیر تصمیم گیری با آزمونهای ویسکانسین و بریف بررسی شد.
یافته هانشان می دهد کارکردهای اجرایی (انعطاف پذیری, کنترل هیجان ,تصمیم گیری) در پیش آزمون و پس آزمون در کودکان ADHDتفاوت معنادار وجود دارد (P<0/001.).
نتیجه گیری:
به نظر می رسد توان بخشی شناختی بر بهبود عملکردهای اجرایی (تصمیم گیری و انعطاف پدیری، کنترل هیجان) کودکان ADHD موثر است و جایگزینی مناسب با داروهای روان محرک در کودکان با این اختلال است.
-
مقایسه تاثیر درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مصون سازی در برابر استرس بر اضطراب کووید و تاب آوری کارکنان سلامت و درمان
نادره سیداحمدی، علیرضا حیدری*،
مجله روان شناسی فرهنگی، پاییز و زمستان 1402 -
اثربخشی درمان هیجان مدار بر تنظیم شناختی هیجان و استحکام من در بیماران قلبی عروقی مبتلا به چاقی
سارا ذریعه*، فرح نادری، سعید بختیارپور، پرویز عسکری
فصلنامه روانشناسی سلامت، پاییز 1402