اثر دریافت فروکتوز بر عوامل متابولیک در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع دو: یک مرور نظام مند بر روی مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی شده
بر اساس نتایج برخی پژوهش ها؛ فروکتوز مونوساکارید لیپوژنیکی شناخته می شود که می تواند هومیوستاز گلوکز و سایر عوامل متابولیک را تحت تاثیر قرار دهد، لیکن، شواهد متناقضی نیز در این خصوص وجود دارد. این مرور نظام مند با هدف تعیین اثر فروکتوز بر عوامل متابولیک، در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، با استفاده از مطالعات کارآزمایی بالینی تصادفی انجام شد.
در این مطالعه مروری، جست و جو در پایگاه های اطلاعاتی اسکوپوس، پاب مد، امبیس، ساینس دایرکت و موتور جستجوگر گوگل اسکولار، با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با هدف بررسی اثر فروکتوز روی عوامل متابولیک در افراد مبتلا به دیابت نوع دو، انجام شد.
پس از بررسی مطالعات استخراج شده، در نهایت 14 کارآزمایی بالینی تصادفی که نتایج آن ها بین سال های 1985-2020 به چاپ رسیده بود، مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی ها نشان دادند که گنجاندن فروکتوز در رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت سبب کاهش قندخون ناشتا و قند خون پس از غذا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c)، مقاومت به انسولین و فروکتوز آمین شده است. در مداخله با فروکتوز؛ غلظت کلسترول تام، کلسترول لیپوپروتیین پر چگال (HDL-C)، کلسترول لیپوپروتیین کم چگال (LDL-C)، لاکتات، پیروات و C- پپتید بدون تغییر باقی مانده بود. نتایج اکثر مقالات مورد بررسی حاکی از ثابت ماندن غلظت TG سرم بعد از مصرف فروکتوز بود. شواهد دقیقی از اثر فروکتوز بر فشارخون، غلظت انسولین پلاسما و گلوکاگون در دسترس نیست. هم چنین اغلب نتایج نشان دهنده عدم تغییر بالقوه متغیرهای پیکرسنجی بوده است.
یافته های برخی از مطالعات، حاکی از کاهش بسیار ناچیز قند خون ناشتا به دنبال مصرف فروکتوز بود. لیکن با توجه به حجم نمونه کم و مدت مداخله کوتاه در این مطالعات و هم چنین استفاده از مقادیر پایین فروکتوز، استفاده از آن در صنعت غذا و رژیم غذایی افراد مبتلا به دیابت پیشنهاد نمی شود. گنجاندن این ماده غذایی در رژیم غذایی مستلزم انجام مطالعات بیشتر در آینده است.