طراحی و آزمون مدل مدیریت تعارض برای مدیران
تعارض در سازمان های دولتی و غیر دولتی امری رایج است که مستلزم مدیریت صحیح آن است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر، طراحی و آزمون مدل مدیریت تعارض برای مدیران دانشگاه ها بود.
روش پژوهش حاضر آمیخته اکتشافی(کیفی- کمی) و از نظر هدف نیز پژوهشی کاربردی بود. در بخش کیفی مشارکت کنندگان 15 خبره بودند که به صورت هدفمند برای شرکت در پانل دلفی انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی نیز شامل کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان 590 نفر در سال 1399 بودند که بر اساس فرمول کوکران 232 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و به شیوه نموه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که حاصل یافته های بخش کیفی بود. اعتبار پرسشنامه با روایی صوری و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ (81/0) بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آمارهای توصیفی با نرم افزار Spss و استنباطی مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Amos استفاده شد.
یافته ها نشان داد مدیریت تعارض دارای 9 مولفه و 72 شاخص است که به ترتیب اهمیت، مقدار ضریب مسیر مدیریت تعارض با نرمش و سازش (82/0)، همکاری (79/0)، رویارویی(78/0)، تغییر در روابط (77/0)، اجتناب (76/0)، تطبیق پذیری (75/0)، کنترل (74/0)، مذاکره (72/0) و نظام پیشنهادات (71/0) در سطح اطمینان 95 درصد مثبت و معنادار است.
مولفه های شناسایی شده مدیریت تعارض، می توانند الگویی مناسب برای توانمندسازی مدیران در مواجه با تعارض باشند و توجه بیشتر به مولفه های سازش، همکاری و رویارویی می تواند وضعیت بهتری برای محیط کاری فراهم کند.