شناسایی مولفه های مربوط به مردم سالاری دینی و بررسی جایگاه آن در برنامه درسی دوره متوسطه اول

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف این مقاله، «شناسایی مولفه های مربوط به مردم سالاری دینی و بررسی جایگاه آن در برنامه درسی دوره متوسطه اول» می باشد.روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع کیفی می باشد که با رویکردهای تحلیل محتوا و تحلیل مضمون انجام شده است. 

جامعه آماری شامل

کتب، مقالات، پایان نامه و رساله مرتبط با مفهوم مردم سالاری دینی (به تعداد 358 مورد که از بااستفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 187 مورد به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید) و دروس فارسی، پیام های آسمانی و مطالعات اجتماعی (پایه های هفتم، هشتم و نهم) دوره اول متوسط (به تعداد 192 درس که بااستفاده از تمام شماری به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند) می باشد. 

یافته ها

9 مولفه اصلی در مردم سالاری دینی باعناوین: 1: مشارکت مدنی آگاهانه؛ 2. آزادی های دینی- مدنی؛ 3. حق حاکمیت بر مردم و حق مردم بر حاکمیت؛ 4. شورا و مشورت طلبی؛ 5. برابری و عدالت خواهی؛ 6. رعایت حقوق شهروندی؛ 7. حاکمیت قوانین دینی؛ 8. ارتقای عقلانیت و آگاهی های مدنی و 9. اقتدار و وحدت ملی شناسایی شدند. همچنین، مفاهیم مربوط به مولفه های مردم سالاری دینی به تعداد 220 بار در کتب فارسی؛ 277 بار در کتب مطالعات اجتماعی و تعداد 173 بار در کتب پیام های آسمانی ذکر شده اند. 

بحث و نتیجه گیری

به مولفه های مردم سالاری دینی کمتر در برنامه های درسی دانش آموزان توجه شده است. همچنین مباحث مربوط به: مشارکت مدنی آگاهانه؛ آزادی های دینی- مدنی؛ شورا و مشورت طلبی؛ برابری و عدالت خواهی؛ رعایت حقوق شهروندی؛ ارتقای عقلانیت و آگاهی های مدنی و اقتدار و وحدت ملی، باید بیشتر در برنامه های درسی دانش آموزان مورد امعان نظر قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
2273 تا 8225
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2548734