تاثیر آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل تحول یکپارچه انسان (DIR) بر خلاقیت اجتماعی کودکان دارای مشکلات رفتاری با توجه به نقش تعدیلگ ر جنسیت
با توجه به اهمیت قابلیت حل مسایل بینفردی در شکلگیری مهارتهای اجتماعی کودکان، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل تحول یکپارچه انسان (DIR) بر خلاقیت اجتماعی کودکان دارای مشکلات رفتاری دختر و پسر پیشدبستانی بود.
به منظور نیل به اهداف پژوهش، از روش نیمهآزمایشی و طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل 200 کودک پیشدبستانی در شهر میبد بود که از میان آنها 20 دختر و 20 پسر که کمترین نمرات را در مقیاس سنجش مهارتهای اجتماعی ماتسون کسب کرده بودند؛ انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی تحت آموزش مبتنی بر مدل تحول یکپارچه (DIR) در 10 جلسه دو ساعته (هفتهای دو جلسه آموزشی) قرار گرفته و گروه کنترل دراین مدت هیچ درمانی را دریافت نکردند. برای جمعآوری داده ها از مقیاس خلاقیت اجتماعی ماچیراد و لوبارت استفاده شد که قبل از شروع مداخله، پس از پایان و 1 ماه بعد در مرحله پیگیری تکمیل شد. داده ها با آزمون کوواریانس چندمتغیره و تکمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج آزمون کوواریانس چندمتغیره و تکمتغیره نشان داد که آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل تحول یکپارچه انسان (DIR) موجب افزایش خلاقیت اجتماعی کودکان دارای مشکلات رفتاری در هر دو بعد ابتکار و اصالت شده است(05/0 p <). همچنین جنسیت دراین رابطه، نقش تعدیلگریایفا نکرده است.
آموزش تنظیم هیجانی سبب بهبود خلاقیت اجتماعی کودکان پیشدبستانی شد و جنسیت دراین رابطه تجربی تاثیری نداشت. بنابراین با توجه بهاین یافته،این روش آموزشی میتواند جهت ارتقای خلاقیت در حل مسایل اجتماعی برای کودکان پیشدبستانی دارای مشکلات رفتاری مورد استفاده قرار گیرد.