ارزیابی اثرات توسعه محیط زیست با کاربرد مدل تخریب (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده باغ شادی)
مناطق حفاظت شده در کشور به دلیل کاهش کیفیت نیازمند پایش و اقدامات حفاظتی هستند. لذا در این راستا مدل تخریب با کمی کردن فعالیت های انسانی، می تواند کاربردی باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی اثرات محیط زیستی توسعه بر منطقه حفاظت شده باغ شادی با استفاده از مدل تخریب در سال 1399صورت گرفت.
برای اجرای این مدل در منطقه مورد مطالعه، ابتدا منطقه به 406 پیکسل با مقیاس 1:50000 و در ابعاد 500 * 500 سانتی متر تقسیم شد. با استفاده از نقشه های موجود، مشاهده میدانی و نظر کارشناسان 8 عامل تخریب در کل منطقه شناسایی و شدت آن ها تعیین گردید.
نتایج تحقیق نشان داد از بین عوامل تخریب شناسایی شده، فعالیت های گردشگری بیشترین تخریب را در منطقه حفاظت شده باغ شادی داشت. در ادامه آسیب پذیری اکولوژیکی منطقه با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، اقلیم، عمق خاک، تراکم پوشش گیاهی، دما، باران، کاربری اراضی با ابزار GIS محاسبه و به لحاظ شدت طبقه بندی گردید. پس از محاسبه تراکم فیزیولوژیک، ضریب تخریب در هر یک از پیکسل ها محاسبه و بر اساس نظریه فازی در 6 طبقه و 3 دسته طبقه بندی شد. سپس کلیه شبکه ها از نظر شدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه و کل منطقه به سه پهنه مستعد توسعه بیش تر، نیازمند بازسازی و نیازمند اقدامات حفاظتی تقسیم شد.
نتایج نشان داد به لحاظ کیفیت سرزمین، 83/27 درصد از منطقه در طبقه مستعد توسعه بیش تر (طبقه دوم)، 22/35 درصد در طبقه نیازمند بازسازی در طبقه اول، 31/29 درصد در طبقه نیازمند بازسازی در طبقه دوم، 64/7 درصد در طبقه نیازمند اقدامات حفاظتی (طبقه اول) قرار دارد.
-
تحلیل فضایی گستره های مستعد رخداد تعارض با خزندگان در استان یزد مطالعه موردی: افعی شاخ دار ایرانی (Pseudocerastes persicus)
پیمان کرمی، *، مهدی زارع خورمیزی
مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)، بهار 1403 -
بررسی ارتباط مورفولوژی گونه های شورگز، اسکنبیل و کهور ایرانی با ویژگی های مورفومتری نبکاها در شهرستان ریگان کرمان
عبدالمجید امیرزاده، سعیده کلانتری، *، علی بمان میرجلیلی
مجله مدیریت بیابان، تابستان 1403 -
تحلیل تغییرات زمان- مکانی رخداد آتش سوزی در سطح استان کرمانشاه با تاکید بر روی شبکه مناطق تحت حفاظت
*، پیمان کرمی
مجله مخاطرات محیط طبیعی، تابستان 1403 -
پهنه بندی خطر زمین لغزش با استفاده از مدل فرآیند محور SINMAP (مطالعه موردی: حوزه آبخیز ماربر، شهرستان سمیرم)
مهدیه شفیعی، مهدی حیات زاده*، علی فتح زاده، یعقوب نیازی،
نشریه مدیریت اکوسیستم های طبیعی، بهار 1402