ارائه مدلی برای کاهش هیجانات رفتاری از طریق ذهن آگاهی کارکنان سازمان تامین اجتماعی
مقدمه:
پژوهش حاضر با هدف کلی ارایه مدلی برای کاهش هیجانات رفتاری از طریق ذهن آگاهی کارکنان سازمان تامین اجتماعی انجام پذیرفت.
روش تحقیق آمیخته (کیفی - کمی) بود و از نظر هدف، کاربردی و در زمره تحقیقات توسعه ای است. در این تحقیق در بخش کیفی به شیوه غیر تصادفی و روش گلوله برفی در راند اول، نظرات 30 نفر از تیم مشارکت کننده (استادان دانشگاهی و کارکنان سازمان تامین اجتماعی) انتخاب شد و در راند دوم و سوم نیز نظرات 30 نفر جمع آوری گردید، جامعه آماری شامل 420 نفر از مدیران و کارکنان سازمان تامین اجتماعی بود و از این میان 200 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای شناسایی مولفه ها از روش دلفی فازی و برای میزان تاثیر متغیرهای شناسایی شده از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
مطابق نتایج بر اساس ادبیات پژوهش و مصاحبه های انجام شده در مجموع 76 عامل بر اساس ادبیات پژوهش و مصاحبه ها شناسایی شد. 12 زیر شاخص برای هیجانات رفتاری در قالب مولفه های مشاهده توصیفی، عمل آگاهانه، پذیرش بدون قضاوت و عدم واکنش یافت شد و برای سازه ذهن آگاهی نیز 12 زیر شاخص در قالب مولفه های خشم، اضطراب و استرس، ترس و غم دسته بندی شدند.
در زمینه ذهن آگاهی، با توجه به بالا بودن میزان تنش شغلی با توجه به ماهیت محیط کاری سازمان تامین اجتماعی، می توان با فراهم کردن محیطی آرام و دور از تنش برای کارکنان میزان هیجانات رفتاری را کاهش داد.