شیوع ریسک فاکتورها، درمان ری پرفیوژن و مرگ ناشی از سکته قلبی در سالمندان و میان سالان
شیوع ریسک فاکتورهای قلبی عروقی در سالمندان و میان سالان متفاوت است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه شیوع عوامل موثر بر سکته قلبی با بالا رفتن قطعه ST، نوع درمان و نیز میزان مرگ و میر ناشی از آن در این 2 گروه انجام شد.
این مطالعه کوهورت گذشته نگر شامل 1071 بیمار سالمند و میان سال مبتلا به سکته قلبی با بالا رفتن قطعه ST بود که در مدت 23 ماه از تاریخ دی سال 1396 تا آذر سال 1398 به بیمارستان امام علی(ع) شهرکرمانشاه مراجعه کرده بودند. اطلاعات جمعیت شناختی، ریسک فاکتورهای بیماری قلبی عروقی، نوع درمان و مرگ و میر بررسی شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تی مستقل و آزمون کای اسکویر در نرم افزار Stata نسخه 14با سطح معنا داری 0/05 تحلیل شدند.
در این مطالعه، شیوع ریسک فاکتورهای مصرف دخانیات، تری گلیسرید بالا، اضافه وزن و چاقی در گروه میان سالان نسبت به سالمندان شیوع بالاتر و معناداری داشت (0/05>P). همچنین میانگین لیپوپروتیین با چگالی پایین بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر در گروه میان سالان 26/69±99/71 به صورت معناداری بیشتر از گروه سالمندان 29/54±96/80 بود (0/032>P). میزان استفاده از روش آنژیوپلاستی اولیه نیز در میان سالان (55/31 درصد) بیشتر از سالمندان (48/52 درصد) به دست آمد. نتایج همچنین نشان داد نرخ کلی وقوع مرگ و میر در افراد سالمند (15/7درصد) بیشتر از افراد میان سال (4/4 درصد) است (0/001>P). شیوع سابقه سکته قلبی، سکته مغزی، فشار خون، چربی خون و 60>GFR در گروه سالمندان در مقایسه با میان سالان به صورت معناداری بیشتر بود (0/05>P).
شیوع میزان فیلتراسیون گلومرولی پایین، چربی خون و فشار خون، سکته قلبی و مغزی در سالمندان بیشتر از میان سالان است، در حالی که شیوع ریسک فاکتورهای مهم مانند مصرف دخانیات، تری گلیسرید، اضافه وزن و چاقی در گروه میان سالان به صورت معناداری بیشتر از سالمندان است. در صورت برنامه ریزی و کنترل این ریسک فاکتور ها در سنین میان سالی، افراد در دوره سالمندی کمتر در معرض افزایش خطر ابتلا به سکته قلبی قرار خواهند گرفت.