تعیین شاخص های ارزیابی دسترس پذیری محیط تعامل در سامانه های آموزش مجازی با بهره گیری از روش BWM

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی قابلیت های دسترس پذیری محیط تعامل در سامانه های آموزش مجازی است.

روش پژوهش: 

در مرحله اول تحقیق، برای شناسایی شاخص های ارزیابی از شاخص های مندرج در ایزو 9241، سیاهه ای بومی سازی شده منطبق با سامانه های آموزش مجازی در داخل کشور تهیه شد. سپس با بهره گیری از روش دلفی فازی و نظرات خبرگان از نظام آموزش عالی کشور، شاخص های شناسایی شده، تعدیل و نهایی شدند. در مرحله بعد این شاخص ها با استفاده از روش BWM از دیدگاه صاحب نظران حوزه دسترس پذیری سامانه های آموزشی و یادگیری الکترونیکی اولویت بندی و میزان اهمیت آن ها مشخص شد.

نتایج

چارچوب نهایی شاخص های ارزیابی قابلیت های دسترس پذیری محیط تعامل (رابط کاربری) سامانه های آموزش مجازی در چهار شاخص کلی (رهنمودهای عمومی و ملزومات، ورودی ها، خروجی ها، خدمات پشتیبانی، کمک و مستندسازی آنلاین) و با 24 زیرشاخص تدوین و اولویت بندی شد. بدین منظور از نرم افزار لینگو استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش مولفه«سازگاری با فناوری های دسترس پذیری ساز» رتبه اول را در بین تمامی زیر شاخص ها کسب کرد. مولفه «مستندسازی آنلاین» رتبه دوم و «تنظیم سطوح دسترس پذیری» رتبه سوم را کسب کردند. آخرین رتبه نیز (رتبه 24) به «دوربین» تعلق گرفت.

نتیجه گیری

اتفاق نظری در مورد چارچوب استاندارد برای ارزیابی قابلیت دسترس پذیری سامانه های آموزش مجازی وجود ندارد. در بیان کلی باید گفت با مرور تحقیقات انجام شده در این حوزه، خلا تحقیقاتی در زمینه عدم شناسایی همه جانبه و ارایه تصویر کلی و منسجم جهت ارزیابی دسترس پذیری محیط تعامل در سامانه های آموزش مجازی دیده شد و این نتیجه حاصل شد که برای بهبود استفاده از سامانه های آموزش مجازی، شناسایی و اولویت بندی عوامل مرتبط با ارزیابی قابلیت دسترس پذیری سامانه های آموزش مجازی ضروری است. از نوآوری مقاله حاضر، ارایه چارچوبی جامع برای شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی دسترس پذیری محیط تعاملی در سامانه های آموزش مجازی به صورت بومی شده برای کشور است. سرعت اینترنت در ایران بالا نیست و روشن کردن دوربین در زمان برگزاری کلاس های مجازی به علت حجم بالای اینترنتی که مصرف می کند باعث قطع اتصال و ارتباط فی مابین است. جامعه آماری پژوهش به این حقیقت واقف بوده اند، به همین خاطر باتوجه به شرایط موجود کمترین وزن را به این شاخص اختصاص دادند.

زبان:
فارسی
صفحات:
1 تا 23
لینک کوتاه:
magiran.com/p2584070 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!