اثر کروسین بر اختلال عملکردی کبد القاشده با لیپوپلی ساکارید/دی گالاکتوزآمین در موش کوچک آزمایشگاهی نر
آسیب حاد کبدی یک سندرم کشنده است که باعث از دست رفتن سریع عملکرد کبد می شود. کروسین ماده موثره زعفران با خواص آنتی اکسیدانی، محافظتی و آنتی آپوپتوتیک است. در این مطالعه اثر کروسین بر اختلال عملکرد کبد در موش کوچک آزمایشگاهی نر ارزیابی شد.
در این مطالعه ی پژوهشی، 28 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر (24-20 گرم) به گروه های کنترل، آسیب کبدی و دو گروه آسیب کبدی تحت تیمار با کروسین 50 یا 200 mg/kg تقسیم شدند. آسیب کبد با تزریق ترکیب لیپوپلی ساکارید/دی گالاکتوزآمین (LPS/D-Gal) به ترتیب با دوزهای 50 microg/kg و 400 mg/kg ایجاد شد. کروسین حل شده در آب مقطر به مقادیر 50 و 200 mg/kg از 3 روز قبل تا 1 ساعت قبل از القاء آسیب کبدی به طور روزانه گاواژ شد. 24 ساعت بعد از القاء آسیب، موش ها با مخلوط کتامین 120 mg/kg و گزیلازین 10 mg/kg بی هوش و پس از گرفتن نمونه خون از قلب، با رعایت مسایل اخلاقی کشته شدند. مارکرهای کبدی ALT, AST و ALP و شاخص های MDA, SOD, Cat, MPO و TNF-α سنجش شدند. داده ها با نرم افزار Graphpad Prism 9.3 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی و سطح معنی دار p<0.05 تجزیه وتحلیل آماری شدند.
تجویز کروسین موجب کاهش سطوح سرمی مارکرهای کبد، MDA, MPO, TNF-α و افزایش SOD در گروه های درمان در مقایسه با گروه LPS/D-Gal گردید (05/0<p) و تغییر Cat معنی دار نبود (05/0>p).
کروسین با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی توانست اختلال عملکردی کبد را از طریق کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب کم کند.
-
Melissa officinalis extract improved high-fat-diet-induced anxiety-like behaviors, depression, and memory impairment by regulation of serum BDNF levels in rats
Kazem Hatami, Majid Hassanpourezatti *,
Avicenna Journal of Phytomedicine, Sep-Oct 2024 -
Protective Effect of Baclofen against Oxidative Stress in Dorsal Hippocampus of Rats with Morphine-Induced Ovarian Polycystic
Zahra Jamshidi, Manizheh Karami*, , Mehrdad Roghani
Avicenna Journal of Neuro Psycho Physiology, Nov 2022