تحلیل مولفه های رفتار سیاسی کارگزاران حکومتی بر مبنای قرآن و نهج البلاغه
پژوهش حاضر با عنوان «تحلیل مولفه های رفتار سیاسی کارگزاران حکومتی بر مبنای قرآن و نهج البلاغه» و با هدف سیری تحقیقی در تحلیل مولفه های رفتار سیاسی کارگزاران حکومتی با شاخص قراردادن قرآن و نهج البلاغه و با رهیافت تاریخی و روش کتابخانه ای و اسنادی انجام شد.
از آنجا که منابع مورد استفاده در این تحقیق آیات قرآن، خطبه ها و نامه ها و حکمت های نهج البلاغه و کتب مفسرین است، از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. چارچوب نظری این پژوهش بر پنج عنصر اصلی استوار است که مدل مفهومی این پژوهش را تشکیل می دهد. اول: شناسایی آفت ها و آسیب های فراروی حاکمان. دوم: عوامل و روش های تربیت سیاسی و راه های تقویت ویژگی های مثبت کارگزاران. سوم: معیارهای حضرت در انتخاب کارگزاران حکومتی. چهارم: بررسی جلوه هایی از اخلاق سیاسی پیامبر پس از تشکیل حکومت. پنجم: خصوصیات و معیارهای ارزشی و رفتاری کارگزاران.
این پژوهش به نتایج زیر دست یافته است: رفتار سیاسی کارگزاران حکومتی بر نوع قضاوت مردم تاثیرگذار است. آثار و پیامدهای آگاهی و عمل به این مولفه ها توسط کارگزاران حکومتی دارای آثار و پیامدهایی می باشد. از جمله قرآن کریم به جهت پرداختن به تمام ابعاد زندگی انسان، ارایه اصول و قواعد برای حاکمیت بهتر را فروگذار نکرده است و با بیان مثال هایی در قرآن ارایه طریق نموده است. نیز امامان معصوم (علیهم السلام) هم که قرآن ناطق هستند، به این موضوع پرداخته اند. و انسان معاصر تا اندازه زیادی می تواند از مولفه های تربیتی قرآن و نهج البلاغه برای اداره حیات سیاسی اش در حال و آینده بهره ببرد. امیرالمومنین حضرت علی (علیه السلام) به عنوان بهترین جامعه شناس در مدت کوتاه اما موفق و پربار حکومت عدل خویش، همواره طی ارسال نامه هایی به کارگزاران حکومتش، به بهترین وجه به ارشاد ایشان، جهت ارتقاء آگاهی و بالا بردن سواد سیاسی شان توجه داشته اند.
هرچه جامعه آگاه تر باشد مسیولین کارآمدتر انتخاب می کنند و تربیت یافتن صحیح دو گروه مردم و حکومتی آن در بعد سیاسی پیامدها و تاثیرات دو سویه دارد. کارگزاران باید سعی کنند کمتر مردم را موعظه نمایند و برای رفع مشکلات به صورت عملی وارد میدان شوند. لکن با ریل گذاری در سبک زندگی مردم و سرلوحه قراردادن اخلاق و منش شهدا، برنامه ها و وظایف خود را به طریق مطلوب اجرا نمایند. دولت باید در دانشگاه ها به ایجاد رشته هایی بپردازد که به طور خاص به تربیت عنصرهای مسیول جهت به دست گیری کرسی های حکومتی مبادرت ورزد. اینکه یک نفر یا چند نفر بیایند و مسیولیتی به عهده بگیرند بدون اینکه حتی آشنا با اصول و قواعد در زمینه سیاست باشند، با اهداف ایجاد دولت و حکومت صالح و کارآمد مغایرت دارد.
رفتار سیاسی ، کارگزاران ، قرآن ، نهج البلاغه ، حکومت
-
بررسی تطبیقی زمینه های بدعت؛ از نگاه قرآن و عهدین و راهکار های برون رفت از آن بر اساس قرآن و نهج البلاغه
حسین دشت بین، *، سید حمید حسینی
نشریه پژوهش های نهج البلاغه، تابستان 1402 -
جریان شناسی تاریخی-اجتماعی امی بودن پیامبر (ص)درزمان اخذ وحی
حمیدرضا بهرامی بنیاد، *، سید حمید حسینی
مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت، زمستان 1400