تاثیر آموزش مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر بر رفتار بهداشت دهان و دندان بیماران مبتلا به سرطان: مطالعه نیمه تجربی
بیماری های دهان و دندان از شایع ترین مشکلات سلامتی در مبتلایان به سرطان می باشد که بر کیفیت زندگی آنان موثر است. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر بر رفتار بهداشتی دهان و دندان بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
این مطالعه نیمه تجربی بر روی 40 نفر از بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز فیزیوتراپی نوتوان و لنف ادم مشهد با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک در سال 1398 انجام شد. مداخله آموزشی در قالب 6 جلسه آموزشی تیوری و عملی، با فاصله یک هفته بین جلسات آموزشی بر اساس مدل ارتقای سلامت پندر ارایه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد مبتنی بر سازه های مدل ارتقای سلامت پندر بود، که در سه مرحله شامل قبل از مداخله، بلافاصله و 2 ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار آماری 22SPSS و با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس با اندازه های مکرر تحلیل شد.
بین نمره رفتار قبل از مداخله (4/57±25/82) با بعد از مداخله (4/24±32/41) و مرحله پیگیری (3/72±29/79) اختلاف آماری معنی داری وجود داشت(0/001>P). همچنین بعد از مداخله آموزشی، از بین سازه های مدل ارتقای پندر، سازه های خودکارآمدی، احساسات مثبت و عوامل تاثیرگذار بین فردی به طور معنی داری افزایش (0/001>P) و موانع درک شده کاهش داشته است(0/001>P).
نتایج این مطالعه بر کارآیی مدل ارتقای سلامت پندر در ارتقای رفتار بهداشت دهان در بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان تاکید می کند.
-
بررسی پیشگویی کننده های رفتار پیشگیری کننده از تب مالت در روستاییان: کاربردی از نظریه انگیزش محافظت
سمیه ابراهیمی*، ، مهدی قلیان اول، وحید قوامی، مجید جلالی
مجله تحقیقات نظام سلامت، زمستان 1403 -
بررسی عوامل مرتبط با میزان استفاده از ماسک تنفسی در کارگران صنعتی: کاربردی از تئوری انگیزش محافظت
سید ابوالفضل میرزایی، وحید قوامی، رمضان میرزایی، الهه لعل منفرد، *
مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران، پاییز 1403