تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی باور سلامت بر انجام داوطلبانه آزمایش HIV در زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره قبل از ازدواج شهر بوشهر: مطالعه ای مبتنی بر وب

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

اگرچه تاکنون درمان قطعی برای بیماری ایدز کشف نشده، اما با تشخیص زودهنگام و استفاده از داروهای فعلی، این بیماری قابل کنترل است. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی تحت وب و مبتنی بر الگوی باور سلامت بر انجام آزمایش HIV در زوج های داوطلب ازدواج شهر بوشهر انجام گرفت.

مواد و روش ها

مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی بود که بر روی 122 نفر از زوج های داوطلب ازدواج (61 زوج گروه مداخله و 61 زوج گروه کنترل) مراجعه کننده به مرکز نبی اکرم شهر بوشهر انجام گرفت. گروه کنترل آموزشها و خدمات روتین مرکز را دریافت نمودند و گروه مداخله علاوه بر موارد فوق، آموزش مبتنی بر سازه های الگوی باور سلامت را از بستر وب دریافت نمودند. اطلاعات افراد مورد مطالعه توسط پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات جمعیت شناختی، سازه های مربوط به الگوی باور سلامت و سوالی جهت سنجش رفتار، گردآوری گردید. بعد از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل توسط نرم افزار STATA نسخه 15 انجام و سطح معنی داری آزمون های آماری 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته ها

در گروه مداخله در خصوص آگاهی و تمامی سازه ها به جز شدت درک شده قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود داشت (001/0<p)، در حالی که در گروه کنترل پس از مداخله نسبت به قبل از مداخله در خصوص هیچکدام از متغیرها تفاوت آماری معناداری دیده نشد (001/0>p). تغییرات در میانگین نمرات آگاهی و تمامی سازه ها بین دو گروه در طی دوران مطالعه تفاوت آماری معناداری داشت و در گروه مداخله بیشتر بود(001/0<p). در خصوص اقدام به انجام آزمایش HIV، نیز پس از مداخله آموزشی بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود داشت و در گروه مداخله اقدام برای انجام آزمایش HIV، به طور معناداری بیشتر بود.

بحث و نتیجه گیری

آموزش مبتنی بر الگوی باور سلامت و تحت وب جهت ترغیب زوجهای جوان برای تشخیص زودرس بیماری ایدز موثر بوده و می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
184 تا 194
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2593518 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)