الگوی عوامل زمینه ای احساس ناامنی اجتماعی مبتنی بر رویدادهای خشن
این تحقیق در همین راستا به دنبال آن است تا به این سوالات پاسخ بدهد: الگوی عوامل زمینه ای احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهر تهران با توجه به رویدادهای خشن اخیر کدام است؟
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی از دید ماهیت داده ها، ترکیبی یا آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از خبرگان مرتبط با موضوع مقابله با جرایم خشن در درون سازمان فراجا در شهر تهران و اساتید، نخبگان و فرهیختگان مرتبط با موضوع در بیرون از فراجا به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. در بخش کمی از روش پیمایش استفاده شد. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل کلیه شهروندان شهر تهران با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 535 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای و طبقه ای انتخاب و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. سپس به منظور تبیین نهایی و تایید ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگو در بخش کیفی از روش محتوایی استفاده شد. برای پایایی پرسشنامه از شاخص آلفای کرونباخ و به منظور بررسی روایی آن از نظر اساتید و خبرگان امر استفاده شده، که بر اساس نظر آن ها، روایی پژوهش حاضر مورد تایید قرار گرفته است.
یافته های پژوهش در بخش کیفی نشان داد که زمینه های احساس ناامنی می تواند به چهار زمینه جانی، زمینه اخلاقی و روانی، زمینه ی مالی و زمینه ناموسی تقسیم شود . همچنین نتایج تحقیق در بخش کمی نشان داد که 54 درصد پاسخگویان در زمینه اخلاقی و روانی، 52 درصد در زمینه ی مالی، 43 درصد در زمینه ناموسی و 34 درصد نیز در زمینه جانی احساس ناامنی می کنند.
افزایش محکومیت های سنگین در راستای بازدارندگی و کاهش جرایم و رویدادهای خشن می تواند در افزایش احساس امنیت در جامعه موثر باشد.
-
الگوی اطلاعات محور مدیریت انتظامی بحران های امنیتی
*
نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی، بهار 1403 -
آسیب شناسی عدم تحقق وحدت عمل فرماندهی در مدیریت ناآرامی های اجتماعی و ارائه راهکارهای اثربخش
محمد اسلامی نژاد*،
نشریه امنیت انتظامی دریایی، پاییز 1402