اثربخشی آموزش هوش معنوی بر استرس (مقابله مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی) و خودشکوفایی مادران فرزندان مبتلا به نیازهای های خاص
هوش معنوی به عنوان زیربنای باورهای فرد نقش اساسی در زمینه های گوناگون زندگی انسان دارد. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش هوش معنوی بر استرس (مقابله مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی) و خودشکوفایی مادران فرزندان مبتلا به نیازهای های خاص بود.
روش پژوهش:
روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران با فرزندان دارای نیازهای خاص شهر همدان بودند که فرزندانشان در سال تحصیلی 1400-1401 دانش آموز مدارس عادی بودند و از بین این گروه تعداد 26 نفر با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مقابله با استرس اندلر و پارکر (1990) و پرسشنامه شکوفایی سلیمانی و همکاران (1394) بود. مداخله آموزش هوش معنوی در 8 جلسه 60 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا شد. داده ها با نرم افزارآماری SPSS نسخه 25 و با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.
نتایج کواریانس نشان داد آموزش هوش معنوی موجب افزایش معنادار در مقابله مسیله - مدار، هیجان های مثبت، روابط، معنایابی و پیشرفت در پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه مداخله شد (001/0 > P) و در مقایسه با گروه کنترل موجب کاهش مقابله هیجان مدار و مقابله اجتنابی شد و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز قابل مشاهده بود.
با توجه به آثار مثبت آموزش هوش معنوی، می توان از یافته های این پژوهش ها در تدوین محتوای برنامه گروهی و جلسات آموزش مربی و والدین با هدف پیشگیری از آسیب های اجتماعی