بررسی رابطه بین کیفیت خواب با استرس، اضطراب و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی یکی از صنایع غذایی
نوبت کاری در میان کارگران صنعتی می تواند منجر به کیفیت خواب ضعیف شود که به نوبه خود با استرس، اضطراب و افسردگی مرتبط است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خواب با استرس، اضطراب و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی یکی از صنایع غذایی انجام شد.
شرکت کنندگان در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 208 کارگر خط تولید یکی از صنایع غذایی بودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) و افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) جمع آوری شد. برای بررسی رابطه بین کیفیت خواب با افسردگی، اضطراب و استرس از آزمون آماری اسپیرمن استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شد.
حدود42% از کارگران کیفیت خواب نامطلوب (نمره بالاتر از 5) را گزارش کردند. میزان استرس، اضطراب و افسردگی تقریبا نیمی از کارگران نرمال بود. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری بین کیفیت خواب و استرس (r=0.20, P<0.01) و کیفیت خواب و افسردگی (r =0.172, P≤0.01) وجود دارد. بطوریکه کیفیت خواب و استرس و افسردگی با یکدیگر در تعامل بوده و اثر متقابل دارند.
بر اساس نتایج این مطالعه، کاهش استرس و افسردگی می تواند کیفیت خواب کارگران را بهبود بخشد و بالکعس کیفیت خواب خوب می تواند منجر به کاهش استرس و افسردگی در کارگران نوبت کار چرخشی شود. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار و راهبردهای اصلاحی برای کاهش استرس، اضطراب و افسردگی می تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت خواب کارگران نوبت کار داشته باشد.