شناسایی عوامل شکل گیری تمایل فرد به پیگیری ایده های کارآفرینانه
ایده های کارآفرینانه، نقشی اساسی و اجتناب ناپذیر در فرآیند کارآفرینی دارند و اصطلاحا قلب این فرآیند نامیده می شوند. تحقیقات نشان می دهد با وجودی که برخی کارآفرینان نوپا در فرآیند به عینیت رساندن ایده، سطح یکسانی از انگیزه را تجربه می کنند، اما در هنگام پیگیری ایده، ترکیبی از فاکتورهای مختلف بر تصمیم آنها برای ادامه دادن یا ندادن آن ایده نقش دارد. به طوریکه برخی تصمیم به ادامه دادن مسیر تا رسیدن به مرحله تاسیس کسب و کار می گیرند، اما برخی در میانه راه همه چیز را رها می کنند. بر همین اساس پژوهش حاضر به این سوال پاسخ می دهد که چه عواملی در شکل گیری تمایل فرد به پیگیری ایده و پافشاری اش برای پیشبرد آن نقش داشته و مانع از رهاسازی ایده توسط فرد می شوند.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی بوده و دارای ماهیت اکتشافی می باشد و در راستای اکتشاف عوامل شکل گیری تمایل فرد به پیگیری ایده، بر استفاده از تحلیل مضمون در راستای داده های اسنادی تاکید دارد. جامعه آماری پژوهش، مجموعه مقالاتی هستند که به صورت صریح یا ضمنی به موضوع تمایل فرد به پیگیری ایده های کارآفرینانه پرداخته بودند. گردآوری داده ها به شیوه اسنادی انجام شد و به منظور انتخاب مقالات معتبر و تاثیرگذار با بار دانشی بالا، جستجوی مقالات، به نشریات انگلیسی زبان مبتنی بر داوری دقیق در حوزه مطالعاتی مدیریت و کارآفرینی و بدون در نظر گرفتن بازه زمانی خاصی محدود گردید. به این ترتیب، پس از جستجوی سیستماتیک اسناد، تعداد 29 مقاله از طریق بررسی های نظام مند انتخاب و سپس بر اساس رویکرد شش مرحله ای براون و کلارک تجزیه و تحلیل شد.
پنج مضمون اصلی در رابطه با شکل گیری تمایل فرد برای پیگیری ایده های کارآفرینانه شناسایی شد که عبارتند از: احساسات موثر، ادراک کارآفرینانه، شناخت کارآفرینانه، انگیزه و چرخه ارزیابی و اصلاح ایده. نتایج پژوهش نشان می دهد چهار مولفه کلیدی شامل: احساسات فرد، ادراک فرد از ایده، رویکرد شناختی و انگیزه، در تمایل فرد برای پیگیری ایده های کارآفرینانه نقش دارند؛ به طوریکه ارتباطات درونی و تعاملات بیرونی این چهار مولفه باعث افزایش علاقه و توجه فرد به ایده شده و در نهایت با ایجاد برانگیختگی در وی، کارآفرین انرژی کافی برای غلبه بر چالش ها و پافشاری در ادامه دادن با ایده را بدست می آورد. همچنین در فرآیند توسعه و تکامل ایده، نتایج حاصل از سه عامل شبکه اجتماعی فرد، تیم سازی و تحلیل بازخوردها باعث تقویت یا تضعیف چهار مولفه فوق شده و بر میزان تمایل فرد برای پیگیری و توسعه ایده اش نقش دارند. این فرآیند به صورت یک چرخه تا تکامل نهایی ایده و تبدیل آن به فرصتی قابل اجرا در بازار ادامه می یابد و مرتبا تکرار می شود. در انتهای پژوهش و براساس یافته های بدست آمده، پیشنهاداتی برای مطالعات آتی ارایه گردیده است.