اثر انواع بسترهای کشت بر روی برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و ارزش غذایی قارچ دارویی بلاز‏ئی (Agaricus subrufescens)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

بتاگلوکان یکی از اجزای دیواره سلولی قارچی و از نظر درمانی مهم ترین پلی ساکارید در قارچ هاست. هدف از این پژوهش تولید ورمی‏کمپوست اختصاصی به منظور بهبود ارزش غذایی و برسی محتوای بتاگلوکان در قارچ بلازیی (A. subrufescens) می باشد.

روش پژوهش: 

آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در مرکز تحقیقات قارچ دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) در سال 1400-1399 انجام شد. تعداد 18 بستر ترکیبی به عنوان تیمارهای موردبرسی در آزمایش، شامل خاک پوششی 100 درصد به عنوان شاهد، کمپوست و ورمی کمپوست برگشتی 100 درصد، سرخارگل و ورمی کمپوست سرخارگل به تنهایی و در ترکیب با خاک پوششی به همراه هورمون اکسین (ایندول استیک اسید) به نسبت های معین در نظر گرفته شد.

یافته ها

براساس نتایج بسترهای غنی از عناصر معدنی از جمله کمپوست و ورمی کمپوست برگشتی قارچ به تنهایی و در ترکیب با خاک پوششی منجر به رشد بهینه قارچ بلاز‏یی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بیش ترین میزان بتاگلوکان با مقدار 86/72 میلی‏گرم بر کیلوگرم و بیش ترین سرعت محصول دهی در بسترهایی با منشا گیاه دارویی سرخارگل مشاهده شد.

نتیجه گیری

در مجموع اگر مبنا تولید بیوماس باشد بهتر است از بسترهای کشت غنی شده و اگر مبنا تولید ماده موثره در قارچ باشد، بهتر است از بسترهایی که با سرخارگل ترکیب شده اند، استفاده شود. در پژوهش حاضر ترکیب خاک پوششی50 درصد+ کمپوست و ورمی کمپوست برگشتی قارچ 50 درصد در جذب عناصر غذایی و بهبود صفات کمی بهتر نقش ایفا کردند.

زبان:
فارسی
صفحات:
787 تا 806
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2629911 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)