بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر توانایی خودتنظیمی هیجانی و اضطراب امتحان دانش آموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری ریاضی
باتوجه به نقش کارکردهای اجرایی در کیفیت آموزشی و یادگیری دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری می طلبد که در این زمینه توجه تحقیقاتی بیشتری صورت گیرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر توانایی خودتنظیمی هیجانی و اضطراب امتحان دانش آموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری ریاضی انجام شد.
روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان دختر دارای ناتوانی یادگیری ریاضی مراجعه کننده به مرکز آموزشی توان بخشی مشکلات ویژه یادگیری اسلام آباد غرب (استان کرمانشاه) در سال 1398 تشکیل دادند که مطابق با پرونده مشاوره ای و روان شناختی آن ها دارای ناتوانی یادگیری ریاضی بودند. نمونه های واجد شرایط داوطلب به تعداد سی نفر با روش نمونه گیری دردسترس، وارد مطالعه شدند و با روش گمارش تصادفی با استفاده از قرعه کشی در دو گروه مداخله و گواه قرار گرفتند. گردآوری داده ها با استفاده از آزمون ریاضیات ایران کی مت (محمد اسماعیل و هومن، 1381) و پرسش نامه سبک های عاطفی (هافمن و کاشدان، 2010) و سیاهه اضطراب امتحان (ابوالقاسمی، 1375) در دو گروه مداخله و گواه انجام پذیرفت. برای گروه مداخله به مدت ده هفته، آموزش کارکردهای اجرایی ارایه شد؛ اما گروه گواه هیچ نوع مداخله ای دریافت نکرد و پس از پایان مداخله، دوره آموزشی مربوط در همان مرکز برای گروه گواه برگزار شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، دقیق فیشر و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره در سطح معناداری 0٫05 در نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام پذیرفت.
نتایج نشان داد، آموزش کارکردهای اجرایی بر بهبود توانایی خودتنظیمی هیجانی (0٫001>p) و کاهش اضطراب امتحان (0٫002=p) دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی در گروه مداخله، تاثیر معناداری داشت.
آموزش کارکردهای اجرایی در مدارس در رفع مشکلات توانایی خودتنظیمی هیجانی و کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان دچار ناتوانی های یادگیری ریاضی بسیار موثر است و استفاده از آن به معلمان و مشاوران مدارس توصیه می شود.
-
اثربخشی «آموزش کارکردهای اجرایی» بر خود تنظیمی هیجانی و اضطراب آزمون دانش آموزان دختر دارای اختلال در نوشتن
*، زینب میهن دوست، آرش نادمی، شیما پرندین
نشریه مدیریت ارتقای سلامت، خرداد و تیر 1401 -
اعتبارسنجی مدل رضایت شغلی معلمان بر اساس مدل شناختی- اجتماعی لنت و براون
منصور حرفه دوست، زهرا کرمی باغطیفونی، یوسف کریمی، ، مصطفی شیخ زاده
نشریه پژوهش های روان شناسی اجتماعی، پاییز 1391