ارزیابی و کمی سازی خلاء عملکرد برنج با بهره گیری از روش آنالیز خط مرزی در قائمشهر
غلبه بر نیاز روزافزون بشر به مواد غذایی، یک چالش جهانی محسوب می شود و از میان سازوکارهای ارایه شده نیز کلیدی ترین راه حل، افزایش عملکرد محصولات کشاورزی در واحد سطح از طریق حذف یا کاهش خلاء عملکرد خواهد بود. لذا این تحقیق به برآورد عملکرد پتانسیل و خلاء عملکرد و شناسایی عوامل محدودکننده ی تولید با هدف افزایش بهره وری پرداخته است.
به منظور کمی سازی تولید و برآورد خلاء عملکرد برنج در شالیزارهای قایمشهر، از داده های جمع آوری شده شالیزارها استفاده شد. اطلاعات مربوط به عوامل مهم مدیریتی، خاکی و گیاهی، در طول دوره ی رشد ثبت گردید. سپس با استفاده از روش آنالیز خط مرزی به محاسبه ی خلاء عملکرد، عملکرد پتانسیل و مقادیر بهینه ی پارامترهای خلاء عملکرد و تعیین همزمان بهترین مدیریت ها پرداخته شد.
در تحقیق حاضر تابع درجه ی دوم به خوبی توانست روند تغییرات عملکرد را در ارتباط با صفات مختلف توصیف نماید. مقادیر حداقل های مطلوب لازم از هر عامل، برای حصول به بالاترین عملکردها مشخص شدند. مقدار میانگین عملکرد بهینه و میانگین عملکرد واقعی کشاورز به ترتیب 9229 و 5160 کیلوگرم در هکتار و مقدار خلاء عملکرد 4069 کیلوگرم در هکتار معادل 8/43 درصد عملکرد پتانسیل برآورد شد.
آنالیز خط مرزی به بهره وری بیشتر و دست یابی به راه های افزایش تولید همراه با کاهش خلاء عملکرد در منطقه، کمک قابل توجهی نمود. توصیه می شود که این روش به عنوان یک آنالیز کاربردی در کنار سایر روش ها، برای گیاهان زراعی مختلف و در مناطق دیگر مورد استفاده قرار گیرد.