بررسی وضعیت بازجذب عناصر غذایی گونه های درختی در تعدادی از بوستان های شهر تهران
کاهش مساحت جنگلهای طبیعی سبب شده است که جنگلکاری های شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار شوند. انتخاب گونه های گیاهی مناسب نقش مهمی در گسترش و پایداری فضای سبز شهری دارد. ارزیابی عناصر غذایی در انتخاب گونه مناسب جهت کاشت اهمیت دارد و می توان از این طریق گونه هایی را انتخاب کرد که علاوه بر استفاده از تمامی منابع غذایی موجود در خاک، برخی از کمبودهای غذایی خاک را نیز جبران کنند.
تحقیق حاضر به منظور ارزیابی عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر، کربن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم) در برگ های درختان توت، زبان گنجشک، سرو نقره ای و کاج تهران در دو فصل تابستان و پاییز در چهار منطقه جغرافیایی (بوستان جمشیدیه (شمال)، بوستان سرخه حصار (شرق)، بوستان وردآورد (غرب)، بوستان شقایق (جنوب)) شهر تهران انجام شد. همچنین درصد باز جذب عناصر غذایی در چهار بوستان و در سه گونه توت، زبان گنجشگ و کاج تهران اندازه گیری شد. در انتهای فصل رویش ، برگ های سبز بالغ (80 نمونه) و در انتهای فصل پاییز نیز برگ های خزان شده پای درخت (60 نمونه) جمع آوری و در کیسه های زیپ دار که مشخصات مورد نظر روی آن ها درج شده بود بسته بندی شده و به آزمایشگاه منتقل شدند. برگ ها با آب مقطر استریل شستشو داده شده تا آلودگی ها از بین بروند سپس در آون در دمای 70 درجه سانتی گراد 24 ساعت خشک و بعد آسیاب شدند. تجزیه های شیمیایی با استفاده از دستورالعمل های استاندارد انجام شدند. تجزیه وتحلیل های آماری مانند مقایسه کلی میانگین ها (تجزیه واریانس یک طرفه) و میانگین گروه ها (آزمون دانکن) انجام گرفت.
نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین عناصر غذایی در برگ های تابستانه بیشتر از برگ های پاییزه است. در بوستان های سرخه حصار، شقایق و جمشیدیه در برگ های تابستانه بیشترین مقادیر عناصر غذایی مربوط به عنصر کلسیم (62/66 میلی گرم در گرم در بوستان شقایق) و در گونه زبان گنجشک ثبت شد. در حالی که در بوستان وردآورد بیشترین مقدار این عنصر در گونه توت (68/32 میلی گرم در گرم) مشاهده شد. در برگ های پاییزه نیز در سه بوستان شقایق، جمشیدیه و وردآورد بیشترین غلظت عناصر غذایی مربوط به کلسیم (42/66 میلی گرم در گرم در بوستان شقایق) در گونه توت ثبت شد. در حالی که در بوستان سرخه حصار غلظت کلسیم در گونه زبان گنجشگ (50/66 میلی گرم در گرم) ثبت شد. در ارتباط با درصد باز جذب عناصر غذایی در گونه های مورد بررسی در بوستان سرخه حصار منیزیم (63/04 درصد) در گونه زبان گنجشک، در بوستان شقایق پتاسیم (52/38 درصد) در گونه توت، در بوستان جمشیدیه پتاسیم (63/79 درصد) در گونه کاج تهران و در بوستان وردآورد نیز کلسیم (41/45 درصد) در گونه توت بیشترین باز جذب عناصر غذایی را داشته اند.
گونه های بررسی شده در این پژوهش دارای عناصر تغذیه ای متفاوت در برگ های تابستانه و پاییزه خود بودند. همچنین این گونه ها مقادیر متفاوتی از هر عنصر را باز جذب کردند. پیشنهاد می شود در مدیریت و برنامه ریزی جنگلداری شهری این مساله مدنظر قرار گرفته و گونه های درختی مورد استفاده، که عمدتا از گونه های درختی اصلی در جنگلداری شهری هستند، بر اساس وضعیت عناصر غذایی طبقه بندی شوند.
-
ارزیابی اثر مسیرهای تردد دام بر تنوع گونه های گیاهی زیراشکوب و خصوصیات خاک در جنگل های زاگرس
*، حسین صارمی نژاد، ایمان پژوهان
مجله جنگل ایران، پاییز 1403 -
مطالعه برخی از شاخص های رشد درختان دارمازو در حاشیه جاده های جنگلی (مطالعه موردی: جنگل شوی شهرستان بانه)
بیان احمدی، *
نشریه بوم شناسی جنگل های ایران، پاییز و زمستان 1403