امدادرسانی و درمان مجروحین در جنگ داخلی آمریکا (1865-1861)
از این دوره به عنوان قرون وسطای پزشکی در ایالات متحده آمریکا یاد می شود. تصورات غلط زیادی در مورد کیفیت مراقبت در طول دوران این جنگ وجود دارد. جراحان و مراقبین دیگر با انبوه مجروحین مواجه بودند و ساعت های متوالی (اغلب بین 48 تا 72 ساعت) و بدون فرصت خوابیدن کار می کردند.
این نوشته یک مقاله مروری است که با استفاده از متون و مکتوبات منتشر شده در منابع اطلاعاتی موجود از جمله در پایگاه های علمی قابل دسترس در فضای مجازی تدوین گردیده است.
بسیاری از تلفات و قربانیان جنگ داخلی آمریکا به علت بیماری های غیررزمی اتفاق افتاد. در مقابل هر 3 سربازی که در جنگ کشته می شد، 5 نفر دیگر به علت بیماری ها جان خود را از دست می دادند. این جنگ از خونین ترین جنگ های تاریخ آمریکا و در 10000 نقطه مختلف واقع شد و طی آن حداقل 2% جمعیت وقت آمریکا (620000 نفر) کشته و تعداد بی شمار دیگری معلول شدند. در ابتدا مراکز بیمارستانی موقتدر نزدیکی میادین نبرد، قبل از شروع جنگ احداث می شد. تا سال 1862 از آمبولانس برای حمل و نقل مجروحان استفاده نمی شد. تکنیک های استریل و گندزدایی هنوز شناخته نشده بود و ابزار جراحی و بیهوشی موثر ناچیزی در اختیار پزشکان بود. در اواخر جنگ مجروحان با قطار یا کشتی به بیمارستان های بزرگ شهری منتقل می شدند. این بیمارستان ها قبلا وجود نداشتند و از سال 1862 ساخت آنها شروع شد. در پایان جنگ حدود 400 بیمارستان با 400000 تخت ساخته شده بود. از سربازان برای حمل و نقل مجروحان استفاده می شد. پذیرش مجروح در این بیمارستان ها به دو میلیون نفر بالغ گردید و میزان مرگ ومیر کلی نیز 8% بود. 3 مورد از هر 4 مورد عمل جراحی در این جنگ قطع عضو بود. مرگ ومیر در اعمال خشن قطع عضو 3/26 درصد بود. علیرغم شرایط دهشتناک شروع و میانه جنگ بعضی از پیشرفت های مهم پزشکی نظیر استفاده از کینین برای پیشگیری از مالاریا، استفاده ازBromine و ایزولاسیون برای درمان قانقاریا، ایجاد سیستم حمل و نقل مجروحین با آمبولانس، قطار و قایق، استفاده از آنتی سپتیک ها، تکنیک لیگاتور عروق و ساخت بیمارستان های عمومی بزرگ شهری، از دستاوردهای طب نظامی در این جنگ بوده است (4-3).
از مجموع اطلاعات منتشر شده در خصوص جنگ داخلی آمریکا چنین برمی آید که فرایند امدادرسانی و درمان مجروحین در عرصه های میدان نبرد، با توجه به امکانات فنی و تجهیزات پزشکی آن دوران کمبودها و کاستی های عمده ای داشته است که گرچه با افزایش تجارب پزشکان و ارتقاء روش های علمی به تدریج روند بهبود در آنها مشهود می گردد، ولی آمار میزان شیوع بیماری های گوناگون و نیز مرگ ومیر بعد از اعمال جراحی مجروحین همچنان در حد قابل ملاحظه ای بالا بوده است.
-
Leishmanicidal Activity and Cytotoxicity of Thymus kotschyanus Hydroalcoholic Extract: an In Vitro Assessment
Maryam Nematollahi, Amir Mehdi Taleb, Seyyed Javad Seyyed-Tabaei, Nayebali Ahmadi* *
Research Journal of Pharmacognosy, Autumn 2024 -
امدادرسانی در جنگ های صلیبی
امیرمهدی طالب، سید محسن نظام الدین*
نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت، پاییز و زمستان 1397