اثر منبع نشاسته با و بدون آنزیم بر عملکرد، خصوصیات دستگاه گوارش و ترکیب مدفوع در جوجه های گوشتی
نشاسته از اجزا مهم تولید کننده انرژی در جیره های غذایی می باشد. نوع نشاسته موجود در دانه ها از لحاظ قابلیت هضم، تولید انرژی و ایجاد چسبندگی در روده با هم متفاوت هستند. از آنجایی که در جیره های غذایی مورد استفاده طیور، از منابع مختلف غذایی به منظور تامین انرژی مورد نیاز استفاده می شود، لذا انرژی تامین شده نیز می تواند متغیر باشد. در آزمایش حاضر اثرات استفاده از دانه های ذرت، گندم نرم و گندم سخت به عنوان منابع تامین کننده انرژی و تاثیر آن بر عملکرد، خصوصیات دستگاه گوارش و ترکیب مدفوع جوجه های گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت.
به منظور بررسی اثرجیره های غذایی بر پایه ذرت، گندم نرم و گندم سخت (منابع نشاسته) با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه، وزن دستگاه گوارش، پروتیین و رطوبت مدفوع جوجه های گوشتی، از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308، در یک آزمایش فاکتوریل 2× 5 با 10 جیره شامل (جیره بر پایه ذرت، 15 و 30 درصد گندم نرم، 15 و 30 درصد گندم سخت) و دو سطح آنزیم (صفر و 05/0 درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شد.
نتایج نشان داد نوع منبع نشاسته و آنزیم اثر ات معنی داری بر عملکرد جوجه ها در پایان دوره آزمایش نداشت (05/0<P). در خصوص تاثیر منبع نشاسته بر ترکیب لاشه جوجه ها، 30 درصد گندم سخت باعث افزایش درصد سینه جوجه ها شد (05/0 P<). تغذیه پرندگان با جیره حاوی آنزیم، باعث افزایش درصد لاشه و کاهش درصد سنگدان شد (05/0 P<). استفاده از آنزیم در جیره ها موجب کاهش مقدار پروتیین دفعی از طریق مدفوع شد و کمترین مقدار پروتیین مدفوع با جیره حاوی 30 درصد گندم نرم و آنزیم به دست آمد. رطوبت مدفوع و خصوصیات دستگاه گوارش تحت تاثیر نوع جیره و آنزیم استفاده شده قرار نگرفت (05/0<P).
استفاده از جیره های با منابع مختلف نشاسته، اثرات معنی داری بر عملکرد جوجه ها نداشت ولی استفاده از 30 درصد گندم سخت (به عنوان یکی از منابع نشاسته) و آنزیم می تواند اثرات مثبتی بر صفات لاشه داشته باشد.