طراحی مدل توسعه مهارت های پرسشگری در دانش آموزان مبتنی بر بوم مدرسه با استفاده از تئوری داده بنیاد و مدلسازی معادلات ساختاری

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

یکی از مهمترین مهارت‎های مورد نیاز جامعه امروزی، مهارت پرسشگری است. از این رو ضرورت دارد تا با طراحی یک الگوی  مناسب در زمینه آموزش مهارت های پرسشگری ، این امر مورد بررسی قرار بگیرد. بر همین اساس هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه مهارت های پرسری در دانش آموزان مبتنی بر بوم مدرسه است.

روش پژوهش: 

پژوهش حاضر یک مطالعه آمیخه (کمی-کیفی) بود که در بخش کیفی از نظریه داده بنیاد و برای تحلیل داده ها از نرم افزار MaxQDA استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت آموزش و آموزش پرسشگری و آموزش کودکان بودند. روش نمونه گیری، از نوع هدفمند که در مجموع با انجام 10 مصاحبه با اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت آموزش و آموزش پرسشگری و آموزش کودکان به اشباع رسید. پس از این مرحله، مرحله کمی شروع شد. در این بخش از روش پژوهشی توصیفی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش در این بخش معلمان آموزش و پرورش شهرستان نیشابور بودند. بنابراین تعداد 413 پرسشنامه بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و فرمول کوکران تهیه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده از همبستگی پیرسون و مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر در نرم افزار پی ال اس مورد استفاده قرار گرفتند.

یافته ها

در بخش کیفی نه مقوله اصلی به عنوان راهبردهای موثر شناسایی شدند این راهبردها دارای 49 کد باز بودند. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا و روایی سازه و همچنین روایی پرسش نامه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ، پایایی همگون و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاکی از تایید مدل استخراجی و مولفه‎های کیفی استخراج شده مرحله قبل بود. برهمین اساس  میزان تاثیر شرایط علی و پدیده خرید اجباری برابر با 0.27 بود، میزان تاثیر پدیده مهارت پرسشگری بر راهبردها برابر با 0.324 بود، میزان تاثیر مولفه های زمینه ای بر راهبردها برابر با 0.258 بود. میزان تاثیر راهبردها بر پیامدها برابر با 0.584 است. میزان تاثیر مداخله گرها بر پیامدها برابر با 0.113 بود. میزان تاثیر مولفه های کنترل مداخله گرها بر راهبردها برابر با 0.113 بود. همچنین میزان تعدیل گری متغیر کنترل مداخله گرها در رابطه بین راهبردها و پیامدها برابر با 0.089- بود. تمامی روابط  با توجه به میزان معناداری آن معنادار بودند.

نتیجه گیری

می توان نتیجه گرفت که مدل توسعه مهارت های پرسشگری در پژوهش حاضر از اعتبار و پایایی خوبی برخوردار بوده و پیشنهاد می شود به صورت آزمایشی و پایلوت به اجرا درآید.

زبان:
فارسی
صفحات:
81 تا 94
لینک کوتاه:
magiran.com/p2661170 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!