بررسی و اولویت بندی موانع مشارکت جوامع بومی در طرح های آبخیزداری (حوضه رودخانه تجن، جنگل های هیرکانی)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

حفظ و ارتقای امنیت زیست محیطی و کیفیت زندگی همچنان چالش اصلی عصر ما است. حفاظت از منابع طبیعی، به ویژه در جوامع روستایی، نیازمند ارتباط موثر بین مدیران منابع و جوامع بومی است. با این حال، تعارض محیطی مانع از کارآیی استراتژی های ارتباطی می شود. بنابراین برای رفع موانع مشارکت جوامع بومی و محلی می توان اقدام به شناسایی و اولیت بندی عواملی پرداخت که منجر به همکاری ضعیف آنها در طرح های آبخیزداری می شود. در این راستا هدف از انجام پژوهش پیش رو بررسی و اولویت بندی موانع مشارکت جوامع بومی در طرح های آبخیزداری حوضه رودخانه تجن جنگل های هیرکانی است.

مواد و روش ها

منطقه مورد پژوهش در حوزه رودخانه تجن جنگل های شمال کشور با مساحت 30685 هکتار در استان مازندران واقع شده است. در راستای هدف پژوهش مطالعات کتابخانه ای، پرسش از کارشناسان، مراجعه به منطقه و مصاحبه حضوری با ساکنان جوامع محلی انجام و موانع مشارکت در قالب 8 شاخص دسته بندی شد. ابزار اندازه گیری و جمع آوری داده ها پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه ها توسط گروه خبرگان تایید و به منظور بررسی پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.  برای اطلاع از دیدگاه جوامع محلی درباره میزان اهمیت این عوامل، از بین 425 سرپرست خانوار موجود در حوضه، مطابق با فرمول کوکران تعداد 202 نمونه انتخاب و پرسشنامه ها تکمیل شد. همچنین برای اطلاع از دیدگاه کارشناسان، پرسشنامه ها توسط 23 کارشناس خبره تکمیل شد. پایایی پرسشنامه ها توسط آزمون آلفی کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه شاخص های موثر بر ضعف مشارکت جوامع بومی در طرح های آبخیزداری به طور همزمان با استفاده ازروش OPA در  محیط نرم افزار LINGO14.0 رتبه بندی و اولویت بندی شدند.

یافته ها

نتایج نشان داد در اولویت بندی معیارها از دیدگاه جوامع مورد پژوهش با استفاده از مدل دیمتل، معیار آموزشی به عنوان تاثیرگذارترین معیار انتخاب شد. همچنین نتایج میانگین رتبه بندی شاخص ها نشان داد شاخص "علاقه به مشارکت در طرح های جنگلی" دارای بیشترین میانگین رتبه 4/72 در بین شاخص های مورد بررسی در پژوهش پیش رو است. به علاوه نتایج وزن دهی با استفاده از مدل OPA نشان داد شاخص "مشارکت در نهال کاری و حصار مناطق قرق" بالاترین رتبه و بیشترین وزن را در بین شاخص های موثر بر موانع مشارکت پایدار جوامع محلی با رتبه 1 و وزن 0/28 را دارد.

نتیجه گیری

نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که براساس نظر دست اندرکاران، در صورتی که ابزار آموزش به طرز صحیح برای این جوامع فراهم شود آمادگی مشارکت و حضور برای اجرای طرح ها را دارند.

زبان:
فارسی
صفحات:
101 تا 109
لینک کوتاه:
magiran.com/p2667640 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!