جداسازی و شناسایی مورفولوژیک و مولکولی قارچ های اندوفیت مهم گیاه بنه(Pistacia mutica) در استان هرمزگان و تاثیر آن ها در افزایش تحمل به تنش شوری گیاهچه فلفل رقم کالیفرنیا واندر3

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
بهبود منابع غذایی و محصولات کشاورزی در سال های اخیر به دلیل رشد بالای جمعیت مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. تنش شوری به عنوان یکی از شایع ترین تنش های محیطی باعث کاهش عملکرد محصولات کشاورزی به خصوص سبزی ها و محصولات زراعی می گردد. اندوفیت های میکروبی که از مهمترین میکروارگانیسم ها محسوب می شوند با ایجاد تغییرات ژنتیکی، فیزیولوژیک و اکولوژیک در گیاهان میزبان خود، عملکرد آن ها را در واحد سطح افزایش می دهند و امکان توسعه کشت آن ها در خاک های شور، خشک یا اقلیم هایی با تنش های غیر زیستی و زیستی را فراهم می آورند.
مواد و روش ها
به منظور شناسایی قارچ های اندوفیت در گیاه بنه (Pistacia mutica) در طی فصل تابستان 1399 نمونه برداری از اندام های کاملا سالم گیاه شامل پوست تنه اصلی، شاخه های جانبی، برگ و ریشه در پنج منطقه از استان هرمزگان صورت گرفت. در این مطالعه تعداد 20 قارچ از درخت بنه جداسازی و خالص سازی شد. سپس قارچ های خالص سازی شده روی محیط کشت PDA که حاوی غلظت های شوری (5/0، 1، 2 و 3 میلی مولار کلرید سدیم) بودند کشت داده شدند و در انتها سه قارچ که قادر به رشد در بالاترین سطح شوری بودند انتخاب شدند.
یافته ها
براساس خصوصیات ریخت شناختی و توالی یابی ناحیه ITS ریبوزومی سه گونه Aspergillus niger MG890603، MG904988 Paecilomyces formosus و MG907039 Alternaria alternata به عنوان قارچ اندوفیت از گیاه بنه در ایران و دنیا شناسایی شدند. به منظور تاثیر این قارچ های اندوفیت بر تحمل به شوری گیاه فلفل دلمه ای آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد قارچ های اندوفیت P. formosus و A. alternata باعث افزایش طول ریشه گیاهچه فلفل نسبت به عدم تلقیح در تنش شوری 60 میلی مولار به میزان 5/1 برابر شد. همچنین ترکیب سه قارچ اندوفیت A. niger ، P. formosus و A. alternata باعث افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی گیاهچه فلفل نسبت به عدم تلقیح در تنش شوری 60 میلی مولار به ترتیب به میزان 4 و 5/5 برابر شد. بیشترین میزان پراکسیداز در ترکیب قارچ های (P. formosus و A. alternata) و (P. formosus، A. alternata و(A. niger به ترتیب به میزان 41/51 و 65/48 درصد تحت تنش شوری 60 میلی مولار نسبت به شاهد مشاهده شد. در تنش شوری 60 میلی مولار بیشترین میزان کاتالاز مربوط به ترکیب قارچی (P. formosus و A. alternata) به میزان 54/15 درصد در مقایسه با شاهد بود.
نتیجه گیری
به طور کلی نتایج نشان می دهد استفاده از قارچ های اندوفیت سبب افزایش رشد گیاه فلفل تحت تنش شوری می شو د. بنابراین، استفاده از قارچ های اندوفیت به عنوان جایگزینی با پتانسیل زیاد به عنوان محرک های رشد گیاه پیشنهاد می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
41 تا 64
لینک کوتاه:
magiran.com/p2669384 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!