بررسی پتانسیل آبشویی علف کش 2,4-D توسط زیستسنجی گیاهچه های سویا و خیار درسطوح مختلف کود دامی
علف کش ها پرکاربردترین آفت کش های کشاورزی هستند که آلودگی های زیست محیطی ناشی از کاربرد آن ها از مهمترین عوامل تهدید کننده سلامت زیستبوم ها و جوامع بشری میباشد؛ از این رو شناخت رفتار آفت کش ها در محیط در جهت کاهش اثرات سوء زیست محیطی و بهینه سازی فعالیت های کشاورزی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر کود دامی بر کاهش آبشویی علفکش توفوردی از طریق زیست سنجی گیاهچه های سویا و خیار انجام شد.
مواد و روش ها:
این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1397 اجرا شد. عامل اول کود دامی در پنح سطح شامل شاهد (عدم کاربرد کود گاوی وعلفکش) و 0، 10، 25 و 50 درصد کود گاوی پوسیده به همراه کاربرد علفکش و عامل دوم لایه های خاک در شش سطح شامل لایه های صفر تا 2، 2 تا 4، 4 تا 6، 6 تا 8، 8 تا 10 و 10 تا 12 سانتیمتر بود. علفکش توفوردی (L%72) با دز توصیه شده دو لیتر در هکتار، 24 ساعت پس از اشباع خاک و زمانی که آب ثقلی خارج شد؛ به کار برده شد. 48 ساعت پس از اعمال علفکش به میزان 3-10×109 سیسی برای سطح مقطع 3-10×5/9 متر مربعی گلدان، در هر کدام، پنج بذر از گیاه مورد نظر کشت و در انتهای 30 روز صفات طول اندام هوایی و ریشه و وزن خشک اندام هوایی و ریشه اندازهگیری شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد که عمق آبشویی توفوردی در شرایط بدون مصرف کود دامی در سویا 10 سانتیمتر و در خیار 12 سانتیمتر بدست آمد. افزودن کود دامی به میزان 10 و 25 درصد تاثیر چشمگیری بر کاهش آبشویی توفوردی نشان نداد؛ اما تیمار 50 درصد کود دامی سبب کاهش عمق آبشویی در سویا و خیار به 8 و 10 سانتیمتر شد. با افزایش 50 درصد کود دامی به دلیل افزایش جذب سطحی علفکش در لایه های 2 و 4 سانتیمتری، بازدارندگی بیشتری در صفات مورد بررسی نسبت به لایه های دیگر بروز داد و به تبع آن علفکش کمتری به لایه های بعدی خاک منتقل گردید. از سوی دیگر گیاه خیار نسبت به سویا، حساسیت بیشتری به مقادیر مختلف آبشویی علف کش توفوردی نشان داد، بهگونهای که تا لایه 8 سانتیمتری تمام تیمارهای مورد استفاده به غیر از تیمار شاهد بدون علف کش، کاهش چشمگیری در صفات اندازه گیری شده بروز دادند. به نظر می رسد که افزایش ماده آلی خاک در لایه های بیشتر از 8 سانتیمتر، در تیمار 50 درصد کود دامی، سبب بهبود رشد صفات اندازه گیری شده تا نزدیک تیمار شاهد شد.
نتیجه گیری:
عمق موثر آبشویی عاملی از میزان حساسیت گیاه نیز میباشد هر چه گیاه حساستر باشد به مقادیر کمتری از علفکش واکنش نشان میدهد و در نتیجه عمق موثر آبشویی برای آن گیاه افزایش مییابد. بر اساس نتایج این آزمایش خیار میتواند به عنوان گیاه محک در پایش مقادیر آبشویی علفکش توفوردی بکار برده شود.