طراحی و تدوین الگوی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش در زوجین سازگار و ناسازگار شهر کرمانشاه

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

خانواده مهم ترین نهاد جامعه بشری است که اولین و بنیادی ترین نهاد جامعه به شمار می رود. قدم نخست برای ایجاد این نهاد اجتماعی ازدواج است. ازدواج در همه جوامع، موضوعی مهم تلقی می شود و داشتن زندگی زناشویی موفق برای اکثر افراد، هدف اصلی و ایده آل است. هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی و تدوین الگوی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش در زوجین سازگار و ناسازگار شهر کرمانشاه بود.

روش بررسی

پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا کیفی از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه پژوهش را تمامی زوجین سازگار و ناسازگار و نیز همه متخصصان حیطه مشاوره خانواده در شهر کرمانشاه در سال 1402-1401 تشکیل دادند. برای انتخاب حجم نمونه مصاحبه انجام شد؛ انتخاب نمونه به روش گروه کانونی با ده نفر از متخصصان حیطه مشاوره خانواده و نیز چهل نفر از زوجین سازگار و ناسازگار، بعد از اشباع نظری مصاحبه ها، صورت گرفت. اجرای مصاحبه ها در مرکز مشاوره دانشگاه رازی بود. در ادامه پس از تایید اساتید و خبرگان حیطه خانواده، کدگذاری و تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار مکس کیودا، الگو تدوین و طراحی شد.

یافته ها

نتایج نشان داد، مولفه های هوش اخلاقی شامل صداقت و راست گویی، استقامت و پافشاری برای حق (ایستادگی برای حق)، قبول مسیولیت برای خدمت به دیگران، توانایی در بخشش اشتباهات خود و توانایی در بخشش اشتباهات دیگران است؛ همچنین براساس نظر صاحب نظران، مولفه های بعد هوش معنوی در بسته آموزشی سازگاری زناشویی مبتنی بر ابعاد هوش، شامل تولید معنای شخصی در زندگی گردید. در آخر نیز مولفه های اصلی هوش هیجانی شامل حل مسیله، شادمانی، تحمل فشار روانی، خودآگاهی هیجانی، خوش بینی، انعطاف پذیری، روابط بین فردی، مسیولیت پذیری اجتماعی و همدلی بود.

نتیجه گیری

براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت، تدوین الگوی سازگاری زناشویی از نیازمندی های زوجین به شمار می رود و برای آموزش های پیش از ازدواج و مداخلات مناسب به منظور کاهش تعارضات زناشویی مفید است.

زبان:
فارسی
در صفحه:
107
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2670660