بررسی بازنمایی فرهنگی زنان در حوزه اختلالات روانی در دهه نود سینمای ایران: روش تحلیل گفتمان، رویکرد پدام
زنان و مسایل مربوط به آنان در سالهای اخیر بیش از گذشته مورد توجه رسانه ها قرارگرفته است. همچنین توجه به موضوع «اختلالات روانی در زنان»، به عنوان پدیده ای چندوجهی و امری فرهنگی-اجتماعی، یکی از پرچالش ترین موضوعات قابل بررسی در سینما و تلویزیون است؛ لذا مقاله حاضر برآن است تا از میان گفتمان های موجود در این حوزه، رویکرد فرهنگی بازنمایی شده در فیلم های دهه نود سینمای ایران را استخراج نماید.
روش پژوهش:
روش استفاده شده جهت بازنمایی فرهنگی اختلالات روانی در این پژوهش تحلیل گفتمان با رویکرد «پدام» است.
نتایج این تحلیل نشان می دهد که کارگردانان برای کاراکترهای دارای اختلال روانی در فیلم های خود، ویژگی های مشترکی چون زنانی ضعیف، ناتوان و درمانده، رفتار نامتعارف، بی اعتمادی این افراد نسبت به دیگران و عدم توانایی برقراری تعامل سالم و همچنین نوعی تنهایی و جدا افتادگی این افراد از جامعه را به عنوان مشخصه های فرهنگی جهت بازنمایی انتخاب کرده اند.
موضوع "اختلال روانی در زنان" برای به تصویر کشیدن بیش از پیش آسیب پذیرتر بودن زنان در جامعه امروز ایران، به عنوان گفتمان اصلی فیلم ها بازنمایی شده است. این گفتمان حاکم همسو با نظریه روان درمانی فمینیسم است.
-
انگ به خود و استرس پس از سانحه
، موسی ابوالحسنی*
نشریه ابن سینا، تابستان 1403 -
بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه نظامی نگرش به خودکشی (MSAQ) در کارکنان وظیفه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در شهر شیراز سال 1399
سجاد قائدیان، حسن شاهمیری، ، هاله شاهدحق قدم، شایان کاشفی نژاد، زهراسادات اسدی، ناصر گودرزی، وحید دنیوی، ملیکا سلمانی، امیرمحسن راه نجات*
نشریه ابن سینا، بهار 1403