تطور معنایی واژه «بلد» و کاربردهای آن در قرآن کریم
گام نخست برای دست یابی به معارف قرآن، شناخت دقیق معانی واژگان آن است. معناشناسی بخشی از زبان شناسی امروزی، روشی است برای بررسی واژگان و ابزاری کارآمد برای کشف معانی جدید در متن است که از تاریخ تطور معنایی هر واژه پرده برداشته و جهان بینی حاکم بر زبان را بررسی می کند.
واژه بلد یکی از واژگان قرآن کریم است که کاربردهای مختلفی دارد. این واژه نوزده بار در قرآن ذکر شده است. با در نظر گرفتن روش معناشناسی به عنوان روشی سودمند در بررسی واژگان قرآن جایگاه خاص این واژه و اهمیت آن مورد بررسی قرار می گیرد. درواقع در روش معناشناسی گاهی با در کنار هم قرار دادن واژگان مترادف و متضاد و جمع و مفرد واژه و همچنین ریشه یابی دقیق یک واژه می توان به لایه های متفاوت معنایی واژه دست یافت.
در این مقاله به بررسی تطور معنایی واژه بلد در قرآن پرداخته می شود و معانی لغوی، معانی مفهومی و معانی
مصداقی این واژه را موردبررسی قرار می دهیم. در واقع واژه بلد دارای کاربردهای مختلفی در قرآن است که در اینجا ذکر می شود و این که واژه بلد با واژه مدینه متفاوت است و به نوعی یک گسترگی جغرافیایی دارد. این واژه دارای شش کاربرد است که در آیات مختلف معانی متفاوتی دارند که می توان به موارد زیر اشاره کرد؛ 1-به طور عام به معنای سرزمین2- به معنای زمین حاصل خیز و طیب 3- به معنای شهر مکه 4- شهر قوم سبا اطلاق شده است 5- سرزمین فرعون و عاد و ثمود.
تطور معنایی ، بلد ، قرآن کریم
-
دراسه دور نصوص الادب العربی فی تنمیه المهارات اللغویه الاربعه(اقسام اللغه العربیه وآدابها فی جامعات طهران، وخوارزمی، والزهراء والعلامه الطباطبائی انموذجا)
حسین احمدی آموئی*، زهره خدابخش
مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه، صیف 2024 -
جلوه های معرفتی و معنایی«علم» در کلمات قصار نهج البلاغه
حسین احمدی آموئی *، سمانه ناصری
نشریه پژوهش های معناشناختی متون ادبی، زمستان 1402