بررسی تاثیر سیاست پرداخت مستقیم دولت به پنبه کاران بر الگوی کشت شهرستان گنبد کاووس

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
پنبه به عنوان یک محصول استراتژیک نقش مهمی در ایجاد اشتغال، ارزآوری و افزایش درآمد در بخش کشاورزی و صنایع وابسته دارد که همواره مورد توجه دولت بوده است. این محصول نقش مهمی در ارزآوری و اشتغال زایی بخش های کشاورزی، صنعت و بازرگانی ایفا می نماید و توان اشتغال زایی آن در بخش کشاورزی 5/2 برابر سویا، 4 برابر ذرت، 4 برابر کلزا و 6 برابر گندم است. در سال های اخیر در شهرستان گنبدکاووس استان گلستان سطح زیرکشت پنبه به عنوان یکی از مناطق تولیدکننده عمده پنبه، کاهش چشم گیری داشته است. یکی از مهم ترین دلایل کاهش سطح زیرکشت پنبه در استان گلستان، مسایل اقتصادی است. در این راستا دولت از طریق سیاست های حمایتی و تشویقی مختلفی نظیر اعطای یارانه بذر، پرداخت مستقیم به تولیدکنندگان و خرید تضمینی پنبه جهت افزایش سطح زیرکشت اقدام نموده است. بر این اساس در این مطالعه به بررسی تاثیر سیاست پرداخت مستقیم به تولیدکنندگان پنبه شهرستان گنبدکاووس پرداخته شد.
مواد و روش ها
در این مطالعه با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP) به بررسی تاثیر سیاست پرداخت مستقیم به تولیدکنندگان پنبه بر الگوی کشت شهرستان گنبدکاووس پرداخته شد. اطلاعات لازم از طریق تکمیل تعداد 93 پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بهره برداران زیربخش زراعت شهرستان گنبدکاووس جمع آوری گردید. پس از مدلسازی الگوی کشت موجود، تاثیر سیاست پرداخت مستقیم به تولیدکنندگان پنبه در پنج سناریو شامل 2500، 5000، 7500، 10000 و 12500 هزارریال به ازای هر هکتار مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها
نتایج نشان داد که با اعمال سناریوهای مختلف سیاست پرداخت مستقیم به تولید کنندگان پنبه، سطح زیرکشت پنبه از 2551 هکتار در شرایط موجود در شهرستان گنبد کاووس بین 58/10 تا 91/52 درصد به ترتیب در سناریوهای اول تا پنجم افزایش یافت. سود کل نیز بین 21/0 الی 89/1 درصد در سناریوهای مذکور افزایش یافت.
نتیجه گیری
سیاست پرداخت مستقیم دولت به تولیدکنندگان پنبه باعث افزایش سطح زیرکشت پنبه در شهرستان گنبدکاووس گردیده و کل سطح زیرکشت محصولات زراعی و سود کل نیز نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش جزیی هم داشته است. بنابراین اجرای این سیاست باعث شده که محصول پنبه جایگزین محصولات دیگر منطقه که سودآوری پایین تری دارند، گردد و سود کل نیز کاهش نیابد. بنابراین پیشنهاد می گردد دولت از طریق اعمال سیاست های حمایتی در جهت افزایش سطح زیرکشت محصول پنبه در شهرستان های استان گلستان اقدام نموده تا اهدافی همچون افزایش اشتغال و تامین نیاز مواد اولیه صنایع مرتبط و در حال رکود استان محقق گردد.
زبان:
فارسی
صفحات:
19 تا 34
لینک کوتاه:
magiran.com/p2682910 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!