بررسی بروز عوارض جانبی داروهای خوراکی در درمان مبتلایان به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عود کننده بهبود یابنده در کلینیک امام خمینی (ره) همدان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

مالتیپل اسکلروزیس یک اختلال سیستم ایمنی است که در ایران شیوع متوسطی دارد. با توجه به آن که پژوهش های مدونی در خصوص تعیین عوارض جانبی داروهای خوراکی مورد استفاده در این بیماری وجود ندارد، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی بروز عوارض جانبی داروهای خوراکی در درمان مبتلایان به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عود کننده بهبود یابنده در کلینیک امام خمینی (ره) همدان بود.

روش بررسی

در این مطالعه مشاهده ای آینده نگر که در سال های 13971396  انجام شد، جمعیت مورد مطالعه بیماران مبتلا به ام اس عودکننده بهبودیابنده قطعی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) بودند. 300 بیمار به طور تصادفی ساده در سه گروه درمانی دریافت کننده فینگولیمود، دی متیل فومارات و تریفلونومید قرار گرفتند. پاسخ به درمان در ابتدای ماه اول، سوم، ششم، دوازدهم و بیست و چهارم پس از شروع درمان ارزیابی شد. در نهایت فراوانی عوارض جانبی برای هر گروه مشخص و داده های جمع آوری شده در هر گروه درمانی مقایسه شدند. داده ها جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ها

داده های حاصل از این مطالعه نشان داد که بیشترین عوارض  بالینی شامل عوارض عصبی (8/21 درصد) و عوارض گوارشی (6/15 درصد) بود. بیشترین عوارض آزمایشگاهی شامل عوارض کبدی (9/12 درصد) و عوارض قلبی عروقی (3/10 درصد) بود. هم چنین کمترین عوارض بالینی شامل عوارض اسکلتی (6/4 درصد) و عوارض غدد درون ریز (3 درصد) و کمترین عوارض آزمایشگاهی ادم ماکولا (6/0 درصد) بود.

نتیجه گیری

در این مطالعه داروی فینگولیمود بیشترین عوارض جانبی و داروی تری فلونامید کمترین عوارض جانبی را داشت. دی متیل فومارات به دلیل شدت عوارض بیشتر قطع شد و تری فلونامید بیشتر ادامه پیدا کرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
112 تا 124
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2695569