از افق «اکیست» تا افق «سالک» (غایت سلوک از دیدگاه «مولانا» و «پاول توئیچل»)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
«اکنکار» جنبشی معنوی است که در دوران پست مدرن متولد شده و درحالی که هنوز جشن شصت سالگی اش را نگرفته، اما یکی از ادعاهای «توییچل»، بنیان گذار امریکایی این جنبش و پیروانش این است که مولانا، شمس، حافظ و فردوسی از رهبران پیشین این شبهه آیین بوده اند و نه تنها اینان همگی جزء نظام باستانی اکنکار بودند، بلکه تمام قدرت خود را نیز از این نظام گرفته اند. توییچل، نام این بزرگان را در کتاب های خود آورده و مدعی است پیروان اکنکار (اکیست ها) تا قرن سیزدهم میلادی هیچ گونه دستورالعمل مکتوبی نداشتند تا این که مولانا جلال الدین، شاعر عارف پارسی در اثر جاویدان خود، برای نخستین مرتبه جهان بینی آن ها، «اک» را تدوین کرد. منظور وی همان کتاب مثنوی معنوی است، که انباشته از اعتقادات و باورهای ناب عرفانی است. این پژوهش قصد دارد با معیار قراردادن سه موضوع از آثار مکتوب هریک از این دو تفکر، دیدگاه مولانا در زمینه غایت سلوک را با غایت مورد نظر در جنبش اکنکار، که حاصل تجربیات بنیان گذار و نیز سالکین این جنبش است، مقایسه کند و به بعضی از شباهت ها و تفاوت های آن بپردازد. این پژوهش، موضوع محور و توصیفی است و با رویکردی تطبیقی یا مقایسه ای به بیان وجه کارکرد دین در هستی شناسی و غایت اندیشی انسان از رهیافت تاثیر تجربی دین در روح «عارف کامل از دید مولانا» و «متعالی ترین اکیست از دید توییچل» می پردازد. یافته پژوهش این است که توییچل خلاف ادعای خود، مبنی بر پذیرش کتاب مثنوی به عنوان جهان بینی معرفتی خود، نه در کلیت مراحل سلوک و نه در غایت آن، به جهان بینی مولانا، پای بند نبوده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
197 تا 232
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2695952 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با ثبت ایمیلتان و پرداخت حق اشتراک سالانه به مبلغ 1,390,000ريال، بلافاصله متن این مقاله را دریافت کنید.اعتبار دانلود 70 مقاله نیز در حساب کاربری شما لحاظ خواهد شد.

پرداخت حق اشتراک به معنای پذیرش "شرایط خدمات" پایگاه مگیران از سوی شماست.

اگر مقاله ای از شما در مگیران نمایه شده، برای استفاده از اعتبار اهدایی سامانه نویسندگان با ایمیل منتشرشده ثبت نام کنید. ثبت نام

اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!