بازشناسی چالش های ارتباطات چهارگانه انسان و تاثیر آن بر سلامت معنوی (مطالعه موردی: یک موسسه مالی)
ارتباطات انسان در سلامت معنوی موثر بوده و در تعامل با یکدیگر هستند؛ بر این اساس می توان سلامت معنوی را به عنوان عاملی بنیادین برای مقابله با چالش ها به خصوص در موسسات و در ارتباط با ارباب رجوع های متفاوت، متعدد و مداوم در نظر گرفت. پژوهش حاضر به دنبال بازشناسی چالش های ارتباطات چهارگانه انسان و تاثیر آن بر سلامت با مطالعه موردی یک موسسه مالی است.
جامعه آماری پژوهش 21 کارمند موسسه مالی است که سنجش اولیه کارکنان با پرسشنامه پولوتزین و الیسون بود و در گام بعدی با بهره گیری از نرم افزارSPSS پاسخ های کارمندان تحلیل شد. متناظر با نتیجه تحلیل پرسش نامه برای ریشه یابی چالش ها از ابزار مصاحبه و برای تحلیل مصاحبه تحلیل محتوا و گفتمان استفاده شد.
میانگین سلامت معنوی در افراد 8/85 با انحراف استاندارد 11 بوده است. با توجه به آستانه های تعیین شده برای این پرسشنامه، میانگین افراد در حد متوسط قرار دارد. به تفکیک، میانگین سلامت مذهبی 4/48 و سلامت وجودی 3/37 به دست آمده است. سطح سلامت معنوی در افراد مورد آزمون، براساس پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون، در سطح متوسط رو به بالا است. تفاوت مشاهده شده بین سطح سلامت مذهبی و سلامت وجودی نیز قابل توجه است. به نظر می رسد در بعد سلامت وجودی در مقایسه با سلامت مذهبی، نمره ها در سطح پایین تری قرار دارد.
از میان ارتباطات چهارگانه، کارمندان در ارتباط با دیگران دچار چالش بودند. بر این اساس، در راستای ارتقاء، سلسله کارگاه در راستای آشنایی با مهارت های ارتباط کلامی و غیرکلامی برگزار شد. با کاربست اصول گفته شده در این کارگاه ها، تاثیر چشمگیری در ارتقای سلامت وجودی و در نهایت سلامت معنوی کارکنان مشاهده شد و ارتباط با ارباب رجوع و بهره وری بهبود یافت.