سنجش نگرش بهره برداران مرتعی در ارتباط با زمینه های آسیب پذیری در راستای مدیریت پایدار مراتع در سه روستای حومه شهرستان نجف آباد
آسیبپذیری یکی از مفاهیم اساسی در چارچوب معیشت پایدار است. زمینههای آسیبپذیری بخشی از چارچوب معیشت را تشکیل میدهند که افراد، گروهها و خانوارها کنترل حداقلی بر آنها دارند. زمینههای آسیبپذیری اعم از شوکها، روندها و تغییرپذیریهای فصلی معیشت بهرهبرداران مرتعی و به دنبال آن مدیریت پایدار مراتع را تحتتاثیر قرار میدهند. هدف این تحقیق سنجش معیارهای مرتبط با زمینههای آسیبپذیری معیشت بهرهبرداران مرتعی سه روستای جلالآباد، حاجیآباد و نهضتآباد از بخش مرکزی شهرستان نجفآباد است. از پرسشنامه ساختارمند محقق ساخته در سه بعد شوکها، روندها و تغییرپذیری فصلی هر کدام با 5 گویه در قالب طیف پنجگزینهای لیکرت استفاده شد. نتایج سنجش نگرش بهرهبرداران مرتعی نشان داد حدود 80 درصد پاسخگویان تغییرات زمینههای آسیبپذیری معیشت را زیاد و خیلی زیاد (حدود 19 درصد) ارزیابی کردند. شوکهای «خشکیدگی گیاهان (مرتعی و جنگلی)» و «اقتصادی» با میانگین رتبهای 21/3 و 17/3، روندهای «تورم و گرانی» و «تخریب و تغییر کاربری اراضی» با میانگین رتبهای 92/3 و 80/3 و تغییرپذیریهای فصلی «سرمازدگی و گرمازدگی گیاهان» و «افزایش دما و ذوبشدن سریع برف» به ترتیب با مقادیر میانگین رتبهای 70/3 و 69/3 تاثیر بیشتری بر آسیبپذیری معیشت بهرهبرداران مرتعی داشتند. ازآنجاییکه زمینههای آسیبپذیری متاثر از عوامل متعددی هستند که ممکن است همزمان به وقوع بپیوندند پیشنهاد میشود در مواجهه با زمینههای آسیبپذیری و در راستای پایداری منابع مرتعی مجموعهای از راهبردهای تطبیقی به کار گرفته شوند. علاوه بر این، ازآنجاییکه افراد، خانوارها و جوامع تحتتاثیر زمینههای آسیبپذیری به دلیل توزیع مختلف فضایی در جغرافیای سرزمین، ممکن است مخاطرات و آسیبپذیریهای یکسانی را تجربه نکنند مطالعات آینده میتوانند نحوه سازگاری افراد، گروهها، خانوارها و اجتماعات مختلف در مواجهه با زمینههای آسیبپذیری اعم از مخاطرات محیطی و بلایای طبیعی را مورد بررسی قرار دهند.
-
تاثیر شدت های مختلف چرای دام بر برخی از شاخص های کمی پوشش گیاهی و خاک (مطالعه موردی: مراتع شهرستان فارسان در استان چهارمحال و بختیاری)
زهرا حیدری قهفرخی*، عطااله ابراهیمی، حسن عسگری پردنجانی، ، حمزه علی شیرمردی
مجله مرتع، زمستان 1402 -
آشکارسازی تغییرات اقلیم با استفاده از شاخصهای حدی بارش (مطالعه موردی: شهرستان نجف آباد، استان اصفهان)
اسماعیل اسدی، عباس نصیران، حجت الله خدری غریب وند،
مجله جغرافیا و روابط انسانی، تابستان 1402 -
بررسی انتقال بذر از طریق مورچه (میرموخوری) در منطقه حفاظت شده تنگ صیاد استان چهارمحال و بختیاری
سپیده فاضلیان*، اسماعیل اسدی، پژمان طهماسبی
نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان، بهار و تابستان 1402 -
واکاوی و تحلیل تغییرات مشخصه های اجتماعی اقتصادی عشایر استان خوزستان
*، معصومه کی باندری ناشلیل، نبی الله یارعلی، عطاالله ابراهیمی، حجت الله خدری غریب وند
نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان، پاییز و زمستان 1401