مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر سخت رویی روانشناختی در مادران دارای فرزند درخودمانده

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
هدف

هدف مطالعه حاضر مقایسه اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر سخت رویی روانشناختی در مادران دارای فرزند درخودمانده بود.

مواد و روش ها

این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش مادران دارای فرزند درخودمانده مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی کودکان درخودمانده شهر تهران در نیمه دوم سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بودند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی به کمک قرعه کشی در 2 گروه آزمایش و 1 گروه گواه قرار گرفتند. هر یک از گروه های آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای به تفکیک با روش های گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی آموزش دیدند و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با مقیاس سخت رویی روانشناختی (Kobasa et al., 1982) گردآوری و با روش های تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

یافته ها

یافته ها نشان داد که هر دو روش مداخله گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی در مقایسه با گروه گواه باعث افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن شامل تعهد، کنترل و مبارزه جویی در مادران دارای فرزند درخودمانده شدند و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (05/0<p)، اما بین روش های مداخله در افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن در آنها تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>p).

نتیجه گیری

نتایج نشان دهنده اثربخشی هر دو روش مداخله گروه درمانی مبتنی بر شفقت و واقعیت درمانی گروهی بر افزایش سخت رویی روانشناختی و هر سه مولفه آن و عدم تفاوت معنادار بین آنها بود. بنابراین، استفاده از روش های مذکور در کنار سایر روش های درمانی موثر می تواند نقش موثری در بهبود سخت رویی روانشناختی داشته باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
149 تا 156
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2712321