شناسایی ویژگی های روانشناختی در انتخاب مشاوران مدرسه: یک مطالعه کیفی
امروزه این انتظار از مشاوران مدرسه وجود دارد که ابزار تحول در مدارس بوده و به بهبود و ارتقاء رشد تحصیلی، فردی/ اجتماعی و شغلی دانش آموزان کمک کنند. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی های روانشناختی در انتخاب مشاوران مدرسه انجام گرفت.
مطالعه حاضر از نوع کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اساتید و متخصصین حوزه مشاوره مدرسه در سطح کشور در سال 1401 بودند که از بین آنها تعداد 11 متخصص و استاد مشاوره مدرسه به شیوه نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و داده ها تا رسیدن به اشباع نظری گردآوری و پس از پیاده سازی متن مصاحبه ها، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. به دلیل بعد مسافت و محدودیت های ناشی از همه گیری کرونا، مصاحبه ها به صورت غیرحضوری و در بستر فضای مجازی صورت گرفت.
یافته های پژوهش حاضر را می توان در چهار دسته بیان کرد؛ دسته اول ویژگی های شناختی شامل برخورداری از قدرت تحلیل، خلاقیت و نوآوری، بلوغ عقلی، سلامت روان، بهره مندی از هوش بالا و خودکارآمدی بالا؛ دسته دوم ویژگی های عاطفی شامل بلوغ عاطفی، مهارت های ارتباطی و تعهد و دلبستگی حرفه ای؛ دسته سوم ویژگی های شخصیتی شامل منظم بودن، بردباری، شجاعت و کرامت؛ و دسته چهارم ویژگی های اخلاقی شامل صلاحیت علمی، اخلاقی و شغلی.
به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که در راستای ارتقای شایستگی های مشاوران مدرسه، توجه به نقش عوامل روانشناختی در انتخاب مشاوران مدرسه که بر کارآمدی خدمات مشاوره ای در مدارس تاثیر مثبت دارد، حائز اهمیت می باشد.