راهکارهای حقوقی چالش های فناوری زیست پزشکی بر اساس موازین حقوق بشر
زیست پزشکی از جهات مختلف، از جمله تاثیر بر موازین حقوق بشر محل بحث و نظر است. یکی از مباحث مهم در این خصوص نادیده گرفته شدن موازین حقوق بشری در فرایند فناوری زیست پزشکی است. بر همین اساس هدف مقاله حاضر بررسی چالش های فناوری زیست پزشکی برای موازین بنیادین حقوق بشر است برای اینکه راهکارهای حقوقی برای برون رفت از چالشها ارائه نماید.
مقاله مورد اشاره توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
نقض کرامت انسانی، ایجاد تبعیض و عدم رعایت برابری میان افراد، عدم سودرسانی عمومی و نادیده گرفتن اصل رضایت آزادانه و آگاهانه از چالش هایی است که فناوری زیست پزشکی برای موازین حقوق بشر به همراه دارد. متعهدساختن کشورها، سازمان های بین الملل و شرکت های فعال در عرصه فناوری زیست پزشکی با وضع قوانینی که ضمانت اجرا دارد، مهم ترین راهکارهای حقوقی در این زمینه است.
با توسعه روزافزون زیست فناوری در علوم پزشکی و سکوت و اجمال و تعارض و نقص قوانین موجود در پاسخگویی به مشکلات مطرح در این حوزه و لزوم دفاع و حمایت از حیثیت و کرامت انسان در مقابل سوءاستفاده های علمی و صیانت از حقوق بشر، لزوم دخالت دولت و قانونمندی فعالیت های این حوزه و به روزآوری قوانین و مداخله در ساماندهی و حراست از ارزش های والای انسانی در مقابل سوءاستفاده های علمی، محرز است.
-
امکان سنجی اعمال نظریه خطر به عنوان مبنای مسئولیت مدنی دولت در حقوق ایران
*، محمدتقی دشتی
نشریه پژوهش های نوین حقوق اداری، بهار 1403 -
بررسی محکومیت ممانعت از دسترسی به حقوق مدنی و سیاسی در جایگزینی مجازات حبس
*، محمد شهاب جلیلوند
نشریه فقه جزای تطبیقی، زمستان 1402