بازخوانی اسناد بین المللی حمایت از بهداشت و سلامت عمومی با هدف دستیابی به مولفه های حق بر شهر از طریق طراحی شهری
حق بر سلامت از حقوق بنیادین انسان می باشد و به معنای حقوق افراد در دستیابی به بالاترین استاندارد سلامت جسمی و روانی می باشد و تمام حوزه های پزشکی، بهداشت عمومی، غذای مناسب، مسکن، محیط کار سالم، محیط زیست سالم و... را دربر می گیرد. دولت ها برای تامین شرایط زندگی سالم شهروندان، ملزم به اتخاذ تدابیری در حوزه های مختلف، از جمله تصویب قوانین و مقررات داخلی و پیوستن به کنوانسیون های بین المللی می باشند. در منشور ملل متحد به موضوع بهداشت و سلامت عمومی پرداخته شده و الزاماتی را برای دولت ها در جهت فراهم ساختن بهداشت و سلامت در جامعه ایجاد کرده است.
اساسنامه سازمان بهداشت جهانی به این موضوع پرداخته و تعریفی را از سلامت ارائه می دهد. پس از آن در اسناد بین المللی و منطقه ای متعددی اعم از خاص و عام و همچنین چند اعلامیه این حق به رسمیت شناخته شده است. از جمله اسناد بین المللی که تاکید زیادی بر مساله بهداشت و سلامت داشته است، اعلامیه هزاره سوم توسعه می باشد که رهبران جهان در بزرگ ترین گردهمایی خود در سال 2000 طی اعلامیه ای متعهد شدند که تمام تلاش خود را برای مهیانمودن یک زندگی سالم برای تمام ابنای بشر در سده آینده به کار گیرند.
ملاحظات اخلاقی:
در پژوهش حاضر، اصل امانتداری، صداقت، بی طرفی و اصالت اثر رعایت شده است.
یکی از زمینه های مهم پژوهش در نظام سلامت ، واردکردن آن در شهرسازی و برنامه ریزی شهری است که با عنوان حوزه سلامت شهری شناخته می شود.
سلامت شهری شامل عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت فردی، سلامت محیط ، سکونتگاه های سالم ، سلامت جاده ای، شیوه های زندگی سالم ، امنیت ، خشونت ، سلامت غذا، امکانات تفریحی مناسب و احساس تعلق افراد به جامعه است عدالت و تخصیص بهینه و امکانات بهداشتی ، پزشکی و منابع در شهرها، نظارت بر کاربری اراضی شهری، مدیریت صحیح و تغییرات اساسی در بهداشت ، اقتصاد و نحوه زندگی شهروندان از اهداف اصلی در سلامت شهری به شمار می روند.