بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت کاندیدایی در زنان سنین باروری مراجعه کننده به مراکز خدمات سلامت جامع شهر کاشمر در سال 1400
تدوین برنامه های آموزشی در زمینه پیشگیری از عفونت های واژنیال، از ضرورت های بهداشتی در زنان محسوب می شود و با توجه به وجود درمان های متعدد، همچنان شاهد افزایش میزان عود مجدد این بیماری در زنان سنین باروری هستیم. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت کاندیدایی در زنان سنین باروری انجام شد.
این مطالعه از نوع کارآزمایی در عرصه شاهددار تصادفی بود که بر روی 108 نفر از زنان 49-15 ساله مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت کاشمر انجام گردید. نمونه ها با استفاده از روش خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل چهار بخش «فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه های محقق ساخته شامل سوالات آگاهی از عفونت کاندیدایی واژن، سوالات طراحی شده بر اساس تئوری اعتقاد بهداشتی و سوالات رفتار پیشگیری کننده از عفونت کاندیدایی واژن» بود. برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی، طی شش جلسه 30 دقیقه ای برای گروه آزمون انجام شد و گروه شاهد آموزشی دریافت نکرد. داده ها طی سه مرحله قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله جمع آوری و با استفاده از روش معادلات برآوردی تعمیم یافته (Generalized Equation Estimation یا GEE) در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 05/0 > P به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
میانگین سنی مشارکت کنندگان گروه های آزمون و شاهد به ترتیب 41/8 ± 17/35 و 94/7 ± 06/35 سال بود. نمرات سازه های آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، راهنمای عمل، خودکارامدی و رفتارهای پیشگیری کننده پس از مداخله نسبت به قبل از مداخله در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر بود (050/0 > P)، اما در میانگین نمرات سازه موانع درک شده، بین دو گروه پس از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (295/0 = P).
برنامه آموزشی طراحی شده بر پایه مدل اعتقاد بهداشتی، در تغییر عقاید بهداشتی و ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از عفونت زنان تاثیرگذار می باشد. بنابراین، طراحی مداخلات آموزشی مبتنی بر این تئوری بدین منظور مناسب به نظر می رسد.